Propolis Siirtli arıcılar üzere munzam sağlık oldu

Siirt’te arıcılar, doğadaki yeryüzü aktif antioksidanlardan olduğu tanıdık propolis üretimine de başlayarak mülhak dirimsel elde etmeye başladı.

Arıcılığın oylumlu olduğu 2 bin rakımlı Pervari ilçesinin Çemikare ve Şirvan ilçesinin Cevizlik yaylalarında arıcılar, arıların kovanlarını dış etkenlerden müzaheret etmek amacıyla nebat tomurcuklarından elde ettiği özlerle yaptığı propolisi özenle topluyor.

Toplaması tekaüt olduğu üzere daha önceki dayanıklı rabıta gösterilmeyen propolise akıbet dönemde kalan korkulu irade, arıcıları üstelik bu ürünü üretmeye yönlendirdi.

Cevizlik Yaylası’nda babadan öğrendiği mesleği 60 yıldır sürdüren 70 yaşındaki Hasan Sola, AA muhabirine, bal üretiminin birlikte propolis dahi üreterek melfuf gelir sağladıklarını söyledi.

Propolisin birçok hastalığa dolgunca geldiği için dilek gördüğünü dile getiren Sola, yaylada asıl üretimlerinin bal olduğunu, balın yanında propolis da ürettiklerini belirtti.

250 kovandan 5-6 kilo propolis üretiliyor

Propolisin bir nice hastalığa cebin yardımcı özelliği bulunduğunu ifade eden Sola, şöyle konuştu:

“Oylumlu tıpkısı bağışıklık özelliği var. Arılar bunları dışarıdaki nebat özlerinden üretiyor ve biz bile bunu petek altlarında topluyoruz. Rastgele bal üreticisi propolis toplamıyor. Zira haddinden fazla mütekait bir iştir. Yılda 250 kovanda ortalama 5 ila 6 kilogram propolis, 50-60 kilogram çiçek tozu, 500 ila 1 titrem civarında bal üretiyoruz.”

Bal üreticisi Ethem Suna dahi ensesi kalın floraya eş Cevizlik Yaylası’nın bal ve propolis üretimine akla yatkın olduğunu aktardı.

Suna, “Cevizlik köyünde oturuyorum. Yaylada propolis toplandı, bal hasadına de az kaldı. Propolis ilaç niyetine kullanılıyor. İl dışından müşteriler çetin talepte bulunuyor. İyi servet getirdiği için üretilmeye başlandı.” dedi.

“Ek yardım sağlayacağına inandığımız bu ürünleri isteklendirme ediyoruz”

Siirt Bal Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Adak Ağırbaşlı ise arıcılar beyninde “halis zamkı” yerine değerlendirilen propolisin, arıların kovan ortamında saha kayran peteklerin sterilizasyonunu bulmak ve dışarıdan mevrut etkenlere karşı destek olmak için ürettiği bire bir özellik olduğunu söyledi.

Ağır, “Henüz evvel toplanması zahmetli olduğu için arıcılar vasıtasıyla bağ görmüyordu. Kilolu dilek olunca arıcılar propolise yöneldi.” ifadelerini kullandı.

Kendisinin da Pervari bölgesinde arıcılık yaptığını anlatan Yavaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kaba namına işletmelere satılan propolis henüz sonraları nakit hale getiriliyor. Şu anda 500 dolayında arıcıdan 50 ila 60’ı propolis topluyor. Izgara kullananlar artık ürün alabiliyor. Bağlantı olarak üreticilere melfuf yardım sağlayacağına inandığımız bu ürünleri motivasyon ediyoruz.”

Şirvan İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü Nedim Aksoy birlikte takkadak baldan dirimlik elde eden arıcıların kazancının propolis üretimiyle arttığını belirtti.

İlçede balın beraberinde polen ve propolis üretimini isteklendirme ettiklerini dile getiren Aksoy, “Önceliğimiz bal almak için canip sağlık kendisine polen ve propolis üretimini artırmayı hedefliyoruz.” dedi.



Share: