“Hususi çaplı” öğrenciler oyuncaklarını ahşaptan kendileri tasarlıyor

Bolu Veri ve Tekellüm Merkezi (BİLSEM) bünyesinde ahşap dizayn atölyesinde eğitim gören öğrenciler, ongun ve kara tahta parçalarını hayal güçlerini kullanarak oyuncağa dönüştürüyor.

Milli Yetişek Bakanlığı aracılığıyla beş 1. sınıftan itibaren suret, çalgı aleti ve genel zihnî beceri alanlarında sınavla tespit edilen “özel yetenekli” öğrencilerin yeteneklerini geliştirmelerini icat etmek üzere kurulan Bolu BİLSEM’birlikte muhtelif alanlarda eğitim bilimi veriliyor.

Merkez bünyesindeki bu sene faaliyete başlayan ahşap tasarım atölyesinde derslere katılan 6. dershane 15 öğrenci, ahşabı tanıyarak natürel ürünlerle angajman ika imkanı buluyor.

Haftanın galiba günlerinde eğitim aldıkları atölyede ahşabı şekillendirmeyi öğrenen öğrenciler, oyuncaklarını kendileri tasarlıyor. Oyuncak at, kaplumbağa, tayyare, araba ve evler yapan öğrencilerin hem manzara dünyası genişliyor hem üstelik umum becerileri gelişiyor.

“Ailelerden olumlu kavrayışsız bildirimler alıyoruz”

Ahşap tasarım atölyesi öğretmeni Ahmet Miğfer Arıkan, AA muhabirine, öğrencilerin atölyede ilk namına ahşabı tanıdığını belirterek, “Burada muhtelif ahşap oyuncaklar ve el ürünlerini öğrencilerimizle bu arada yapıyoruz. Öğrencilerin ahşapla artık haşır tefviz olmalarını sağlıyoruz. Dizayn becerilerini artırmaya çalışıyoruz. İleriki yaşamları üzere tıpkısı uğraşı edindirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Arıkan, “Öğrencilere, ahşapla neler yapılabilir, nasıl birleştirilir, elbet yapıştırılır, bittabi zımparalanır kabilinden mütenevvi bilgileri vermeye çalışıyoruz. İlk başta zımpara nedir bilmeyen yahut tahtanın, ahşabın elbet kesileceğini bilmeyen öğrencilerimiz bunu kesip şekillendirmeyi öğreniyor.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin atölyede tasarladıkları mütenevvi oyuncakları eve götürdüklerini, bu şekilde ailelerden de olumlu izansız bildirimler aldıklarını dile getiren Arıkan, “İlerleyen dönemde evlerinde tamir değişiklikler işleri da yapabilecekler. Ama şu dakika bunun amacıyla az buçuk erken. Dönme sonuna makul onları da yapmayı öğrenecekler ve yapabilecekler.” dedi.

“Atölyede güzel şeyler öğreniyoruz”

Öğrenci Berke Narven, atölyede iyice şeyler öğrendiğini kaydetti.

Atölyede tasarım yapma imkanı bulduğunu nâkil Narven, “Burada oyuncak yapıyorum. İlk başta kalıpları zımparalayarak başlıyoruz. Ondan sonra tornada format veriyoruz. Bildirme böylelikle de yapıştırıcıyla birleştiriyoruz. At, düdük, ocak ve uçak yaptım. Haddinden Fazla latif. Elhak evimde üstelik yapıyordum. Burada öğrendiklerimle elan de lezzetli hale geldi.” diyerek konuştu.

Share: