Perre Antika Kenti’nde 1800 yıllık mozaik ayak tabanı bulundu

Komagene Krallığı’na ocak sahipliği eden kentlerden biri olan Perre Anti Kenti’nde 1800 almanak mozaik tabanı bulundu.

Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alp Yağız’ın ilmî koordinatörlüğünde 2001 başlayan ve aralıklarla süren kazı çalışmalarının bu yılki bölümünde, 12 metrekarelik mozaik aya devir yüzüne çıkarıldı.

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, çalışmaları inceleyerek Müze Müdürü Mehmet Parafin’dan bilgelik aldı.

Vali Çuhadar, AA muhabirine, kazı çalışmalarında kullanılmamış eserlerin dolaşma yüzüne çıkarıldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Burası benzeri yaşam alanı. en üst tıpkı mozaik tabanı tespit ettik. Roma dönemine ilişik 200-300’lü yıllar arasında olduğu adisyon ediliyor. Kazmaya bitmeme edeceğiz. Perre Antik kenti, Doğu’nun Efes’i. Tığ burayı tamamen çıkardığımızda ister dünya turizmi gerekse Türkiye turizmine nazik aynı kitap kazandırmış olacağız. Çalışmalarımız devam ediyor.”

“Mozaik ayak tabanı, siyah, parafin ve semavi parçalarla oluşturulmuş”

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Parafin ise sabık sene Nekropol alanda başladıkları kazılarda bire bir sosyal yaşam alanı tayin ettiklerini, bu alanda alelhusus nesiç atölyesi ve alt tabanda 2’nci yüzyıla ilişik aynı mozaik tabanı belirleme ettiklerini dile getirdi.

Kazı çalışmalarının kendilerini heyecanlandırdığını anlatım fail Alkan, “Bu mozaik aya siyah, beyaz ve mavi parçalarla oluşturulmuş. Aya mozaiği üzerinde ise apışlık motifi bulunmakta. Çabukça yan tarafında ise tuğlalarla mamul aynı ayak tabanı ve 4 girişi bulunuyor. Kazılarda çok bati sürprizler ile karşılaşıyoruz.” sözlerine düz verdi.

Share: