İstanbul’da mülaki serabral palsili ayrıntılar futbol oynadı

Kurdukları Walker Spor Kulübü ile yürüteçli futbolla tanışan serabral palsi hastası 30 yavru, İBB Hamza Yerlikaya Spor Kompleksi’nde futbol oynadı.

Fizik tedavide tanışan evet birlikte toplumsal medya marifetiyle bire bir araya gelen serabral palsili çocuk sahibi aileler, yürüteçli futbol olan Walker Spor Kulübünü kurdu.

Kulübün etkinlikleri kapsamında yaşları 7 ile 12 beyninde değişen 30 bala, Sultangazi’de mevcut İBB Hamza Yerlikaya Spor Kompleksi’nde buluştu.

Walker Spor Kulübü Başkanı Muhammet Sakıncasız Ergün, oğulları Hamza Eymen Ergün (8) henüz 1 yaşındayken serabral palsi ile tanıştıklarını ve sonrasında çok yoğun şekilde hastane ve hikmet tedavi sürecine girdiklerini söyledi.

“Bu füru birbirlerine ongun geliyorlar”

Bu çocukların tedavisi için kip ameliyatlar ve fizik tedavi süreçlerinden geçtiklerini belirten Ergün, “Bu seanslar ve hikmet tedavilerden periferi bu çocukların hayata başlangıcında oyun bulunmayan. Sonrasında eşim ve birkaç temel, bu çocukların sosyalleşmesi amacıyla bir araya geldiler. Orada şurası ayırt ettik, bu füru birbirlerine ongun geliyorlar.” dedi.

Ergün, ailelerin fizik otama merkezleri ve içtimai iletişim araçları tarafından tanışarak bire bir araya geldiklerini, ayak topu takımı kurma amacıyla yola çıktıklarında dünyada bunun örnekleri olduğunu gördüklerini anlattı.

86 ülkede bu cins ayak topu kulüpleri bulunduğunu belirten Ergün, şunları anlatım etti:

“İngiltere’de dahi federasyonun bulunduğunu öğrendik. Bize toplumsal medya üzerinden İngiltere Futbol Federasyonundan tıpkısı izinli ulaştı ve kendileriyle Zoom üzerinden güruh yaptık. Bize UEFA’nın üstelik bu organizasyonlara destek sağladığını ve kendilerinin birlikte Türkiye’ye gelip bu alanda eğitim desteği verebileceklerini ilettiler. Sonrasında İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile irtibata geçtik ve bizlere destek sağladılar.”

Spor İstanbul Engelli Fertler Spor Koordinatörü Soyluluk Ardıl da Walker futbolu altında ilk kez düzenlenecek tıpkı etkinliğe familya sahipliği yapmaktan dünya mutlu olduklarını söyledi.

Yaklaşık 10 bin engelli bireye yüzme, basketbol, uçan top dalları özellikle başlamak için hizmet verdiklerini tamlayan Arda, şu bilgileri verdi:

“İstanbul’birlikte serabral palsili çocukların ailelerinin futbol üstüne tıpkı talepleri olunca bu öncecilik karşısında tığ da heyecanlandık. Sahalarımızı açarak çocuklarımızın ayak topu deneyimi yaşamaları üzere tesisimizi amade ayla getirdik. Alelhusus özürlü tanısı olan çocukların içtimai entegrasyonunda sporun çokça avangart olduğunu düşünüyoruz. Çocukların hem debi hem de içtimai gelişimleri noktasında gelişimlerine yöre basamak olacağız.”

Spor İstanbul futbol eğitmen koçu Eksiksizlik Sebep, rüçhan amaçlarının çocukların kognitif ve motosiklet gelişimlerine yardım sağmak olduğunu ifade etti.

İlk öğün böyle bire bir faaliyet süresince vadi almaktan kontekst ateşli olduklarını dile getiren Yıldırım, “Çocuklarda arz nazik us gelişimi iri oranda sosyalleşerek gerçekleşiyor. Burada çocukları tıpkı araya getirerek esas futbol çalışmaları yapıyoruz. Futbolun A-B-C’sini öğretmek ve hayallerini gerçekleştirmelerine dayanaklık etmek istiyoruz.” dedi.

İBB Deneyimsizlik ve Spor Müdürlüğü Mânialı Hizmetleri Sorumlusu Dr. Mehmet Özsarı dahi özellikle serabral palsili çocukların kaba motosiklet ve teferruatlı motorlarının hastalıklı olduğuna belen ederek, bunu yetiştirmek ve sosyal hayat entegrasyonlarını sağlamak için spor iyice egzersizlere çocukları başlattıklarını rapor etti.

Hareketin ve egzersizin önemini vurgulayan Özsarı, futbolu kullanarak çocukların sağlığına ulama sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Serabral palsili 10 yaşındaki Onur’un annesi müzisyen Göknur Değer, etkinliğin kendileri üzere çokça mebzul olduğunu dile getirdi.

Anneler kendisine çocuklarının sosyalleşmesi amacıyla benzeri spor dalıyla ilgilenmesini istediklerini dile getiren Haysiyet, “Füru aracılığıyla bile arz çok yüzü sıcak ve popüler olan spor futbol. Evlatlarımızı, futbolla topluma elan gür katıp, adapte olmalarına katkı sağlayıp onların daha mutlu ve rahat tıpkısı avlu geçirmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

7 yaşındaki Zümra’nın annesi Acı Pelin Akış üstelik çocuğuna 10 aylıkken canlandırma konulduğunu ve bugüne büyüklüğünde tedavi gördüğünü ifade etti.

Serabral palsili çocuğu olan annelerin birbirlerini haddinden fazla mebzul anladıklarını ve yaşadıkça öğrendiklerini belirten Akın, şunları kaydetti:

“Bizim çocuklarımız haddizatında birbirlerine haddinden fazla ferah geliyorlar. Çocuklarımız yardımıyla tığ dahi birçok şeyi öğrendik. Ancak sosyalleşmeyi futbolla bu arada sağlamaya çalışıyoruz. Hem onları eğlendirerek hem birlikte serbest hissetmedikleri ortamda birleştiriyoruz. ‘Sen serbest değilsin.’ diyoruz.’ Bizler Walker sporla hem sesimizi duyuracağız hem dahi çocuklarımızla gelişigüzel bahtiyar bir yola ilerleyeceğiz.”

Sevim Ceylan, bugüne kadar tedavi ve çalışmalarla 7 yaşındaki oğlu Ahmet Faruk’un gelişimi amacıyla çok meydanlık katettiklerini söyledi.

“Çocuklarımızın yeryüzü iri ihtiyacı baziçe alanları”

Çocuklarının serabral palsili bireylerle bire bir araya geldiklerinde çokça mutlu olduklarını gözlemlediklerini dile getiren Ceylan, şunları kaydetti:

“Oğlumun kendisinden benzeri yaş iri ağabeyi var fakat buradaki arkadaşlarıyla mutlu olduğu kadar onunla bahtiyar değil. Bu sebeple çocukların aynı araya gelmesi lazım. Bizim çocuklarımızın sunu büyük ihtiyacı baziçe alanları. Bu çocukları normal tıpkısı yavru parkında oynatamazsınız. Gelişigüzel geçenek geçirebilecekleri, ayakkabısız girilebilen, yerde rahat akım edebilecekleri aynı oyun alanı hangi mahallelerde ne da ilçelerde var. Bala bu, baziçe istiyor, onun amacıyla yüce olan avutmak.”

Çocuklardan 8 yaşındaki Eyüp Karakaş bile futbol oynayacağı üzere çokça mutlu olduğunu belirterek, “Hayalim gerçekleşti. Daha Çok futbolcu oldum. Hep golleri atacağım.” dedi.

Share: