DEÜ’lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin dolay raporunu yayımladı Açıklaması

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü tedrisat üyelerince Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişik hazırlanan civar raporda, Adıyaman, Malatya ve çevresi ile Gaziantep ve çevresinde deprem riskinin yüksek olduğuna belen edildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere yönelik iki bölümden oluşan yöre yorum raporunda, Düzlük Fiziği Asıl Fen Dalı öğretim üyelerinin depremlerin hastalık olduğu satıh deformasyonlarına ilişik bulguları paylaşıldı. Raporda, Sismoloji Ana Olgun Dalı öğretim üyelerinin değerlendirmelerine üstelik düz verildi.

Açıklamada görüşleri dökme Jeofizik Mühendisliği Bölümü Düzlük Fiziği Asıl Bilgelik Dalı Başkanı Prof. Dr. Oya Ankaya Pamukçu, Küresel Gidiş Tespit Sistemi (GNSS) verilerine bakarak depremlerin ardından bölgede pahal satıh hareketliliklerinin gözlemlendiğini belirtti.

Pamukçu, “Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve Elazığ’daki GNSS istasyonlarının güneybatıya akıllıca, Kahramanmaraş Ekinözü, Adana Feke, Adana Tufanbeyli’deki istasyonların kuzeybatıya akilane, Gaziantep ve Kilis’teki istasyonların kuzeydoğuya akla yatkın, Adıyaman’daki istasyonun ise güneydoğuya akilane akıntı ettiği gözlemlenmiştir.” bilgisini verdi.

GNSS istasyonlarında depremin etkisiyle mihman deformasyon meydana geldiğini belirten Pamukçu, şunları kaydetti:

“Tıpkı başka deyişle depremin etkisinin ortadan kalkmasıyla cereyan eden noktalar önce konumlarına dönmemiş, kesim temelli deformasyona uğramıştır. 6 Şubat 2023’te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin GNSS ant serilerindeki değişimlerin gözlemlenmesiyle serbest bire bir bölgede çalışkan olduğu ortaya konmuştur. Pazarcık depremine ait Coulomb gerilim analizinden elde edilen sonuçlardan gerilimin azaldığı ve arttığı bölgeleri inceledik. Bu çözümleme sonuçlarından yola çıkarak kuzeydoğuda Adıyaman, Malatya ve çevresi ile güneybatıda Gaziantep ve çevresinde hareket riskinin yüksek olduğu söylenebilir.”

Sismoloji Anne Veri Dalı talim üyelerinin hazırladığı raporun ikinci bölümünde birlikte Sakarya Üniversitesince yapılan zelzele tevettür modellemesi çerçevesinde 20 Şubat’taki 6,4 büyüklüğündeki depremin arkası sıra Adana, Kıbrıs Adası’nın kuzeydoğusu, İskenderun Körfezi ile Ölüdeniz fay zonu süresince gerilme artışı yaşandığı, bölgenin kuzeydoğusundaki Malatya ve Elazığ çevresinde üstelik tevettür birikiminin kaydedildiği ifade edildi.

Share: