Bursa’da “Zelzele Gerçeği ve Bursa” paneli yapıldı

Artvin-Ahıska-Batum Dernekleri Konfederasyonu (ARTKAFKON) ile Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği aracılığıyla “Sarsıntı Gerçeği ve Bursa” paneli düzenlendi.

Bursa Merinos Koyunu Atatürk Kurultay ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik, Kur’an-ı Bonkör tilaveti ve 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler üzere dua edilmesiyle başladı.

1-7 Mart Zelzele Haftası ve Artvin’in antagonist işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan ARTKAFKON Umumi Başkanı Keleş Izzet Manasoğlu, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da ivedili şifalar diledi.

Bu acıları unutmayacaklarını anlatım fail Manasoğlu, “Birlikteliğimizle bu günleri üstelik atlatacağımıza olan inancımız tamdır. Ancak unutulmamalıdır kim ülkemiz yer sarsıntısı gerçeğini hayatiyetli ve yaşayacak benzeri coğrafya. Bu gerçeği unutmadan zaruri tekmil önlemleri almalı ve bu önlemlerle yaşamalıyız.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından açık oturum bölümüne geçildi.

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Erkan Işığıçok moderatörlüğündeki panele, Bursa Ustalık Üniversitesi (BTÜ) Rektör Yardımcısı, BTÜ Zelzele Mühendisliği Aplikasyon ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Mekansal Planlama ve Kentsel Tahavvül Uzmanı Mimar Nihat Bayındır, Yapı Denetleme ve Sarsıntı Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Nazmi Delicesine ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Sarsıntı ve Dayanç İnceleme Bölüm Müdürü Ahmet Ağlan dil cambazı kendisine katıldı.

Bayhan, panelde yaptığı sunumda, depremden etkilenen bir nice ilde incelemelerde bulunduklarını, Kahramanmaraş’ın yapısı ve yerleşimi bakımından Bursa’ya haddinden fazla benzediğini söyledi.

Hasarın durgun zeminlerde, çarkıt ve faziletkâr binalarda olduğunu tayin ettiklerini tamlayan Bayhan, “Marmara Bölgesi da Şimal Küçük Asya Kırık Hattı etkisinde. Yıldız Rum Kırık Hattı üçe ayrılıyor ve tıpkısı kısmı Bursa’dan geçiyor. İstanbul nüfus kesafeti ve soylu erki değeri dolayısıyla gündeme getiriliyor ancak bu nâr Marmara’nın güneyi için bile mevcut. Bursa’bile da bu hınç var. Bu nedenle kamusal alanlarda ve konutlarda olası depremler öncesi muktezi tedbirlerin alınması cesim.” diye niteleyerek konuştu.

Soru-cevap bölümünün peşi sıra açık oturum sona erdi. Etkinliğin böylelikle panelistlere plaket sunma edildi.

Etkinliğe, esbak bölüm Himmet ve Içtimai Düzenlilik ile Ekincilik ve Hayvancılık Bakanı Faruk Polat, Bursa Ilbay Yardımcısı Yusuf Gökhan Bulaşıcı, Bursa Büyükşehir Belediye Başbuğ Vekili Tasavvur Çipo, İl Ekincilik ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci, siyasi parti, akademik görüş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle ARTKAFKON bünyesindeki federasyon ve cemiyet başkanlarıyla üyeler katıldı.

Share: