Vekil Kirişci: 11 ilimize 5 milyar liralık bindi sağlıyoruz (2)

‘ŞAP HASTALIĞI GÜNDEMİMİZDE’

Tarım ve Orman Bakanı Birim Kirişci, yer sarsıntısı bölgesindeki ziyaretleri kapsamında Kilis Ticaret Odasında Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve muhtarlar ile bire bir araya geldi. Burada konuşan Vekil Birim Kirişci, şap hastalığının gündemlerinde olduğunu ve bununla ait üretilen aşıların ise büyükbaşlarda kullanılacağını söyledi.

Kirişci, “Şap hastalığıyla ilgili Irak’ta belirtiler ortaya çıkınca bu konuda Avrupa Birliği’nin fili efem diye niteleyerek adlandırdığı bir birimi bu çerçevede ayrımsız koordinasyon çalışmasını başlatıyor ve bu eş güdüm çalışması sonunda Türkiye’bile dahi bu hastalığın endişesi oluşuyor. Buradan hareketlerde bizim şap enstitümüz Ankara’de bu hastalıkla ilişik tetkikat başlatıyor ve bu çerçevede yürüdüğümüz icraat noktasında bizim sat iki adına serotipi aynı çor olduğu bununla ait ilerleyen süreçte konu büyümeden lüzumlu tedbirleri almamız üstüne vekâlet adına çalışmamız gündeme mevrut oldu. Tabiatıyla burada muhteşem olan bu hastalığa karşı vacip aşının memen aceleten üretilmesiydi, bu aşı üretimi çalışmalar şu anda eksiksiz durumda bu akşam itibariyle de bu hastalığın erodike edilmesi hesabına bu şişman başlarda olan çor ilkah faaliyetlerinin yürütülmesi için bu aşılar çıkacak olacak. Tabiatıyla kim Türkiye tıpkısı taraftan Avrupa birliğiyle Avrupa’nı kişi birimleriyle hayvan sağlığıyla ilişkin birimler noktasında, sonsuz temas halinde bu çerçevede 8 Mart günü, doğrudan bilgilenmiş durumda bunun gereği olan aşılar üretildi. Aşılar büyükbaşlarda kullanılacak bununla birlikte çor arama edilecek” dedi.’İLK GÜNDE YAŞADIKLARIMIZI GERİDE BIRAKTIK’Icra Vekili Kirişci, yer sarsıntısı bölgesinde yaraların sarıldığını belirterek, yapılan zirai desteklerden bahsetti. Bakan Kirişci, depremin önce gününde yaşananların geride kaldığını anlatarak şöyle dedi:

“Nezaret namına önceleri 5 bin çevirici 15 bin personelimizle vatandaşımızın çabucak yanı başında olmanın gayreti içerisinde olduk. Yaraları kaplamak Cumhurbaşkanımız öncülüğünde devletimizin birinci vazifesi oldu. Depremin üzerinden 32 ahit geçti. Hamdolsun, önceki günde yaşadıklarımızı, bugün geride bırakmış durumdayız. 13 bilyon 832 milyon TL’lik destek ödemeleri çiftçilerin yerine geçti. Bunun 3,4 bilyon lirası 11 ilimize ilgilendiren. Kilis’te ait 65 milyon teklik ödeme dahi Kilisli çiftçilerimizin adına önceki oldu. 11 ilimiz için hayvancılarımızın hayvanlarını yemlemede bir sıkıntısı olmasın diyerek 1,5 bilyon liralık birlikte tıpkı terviç henüz gündeme getirdik. 11 ile dağıtılan 3.4 bilyon liralık bindi, yuvarlak rakamla 5 milyar liraya çıkmış oldu.”

Olmuş ÇELEBİOĞLU/ KİLİS,

Share: