Varlık ve güvenlik ortamı sağlandı, 47 köyün 40’ı yerleşime açılıyor

Şırnak’ta terör olayları dolayısıyla 1990’lı yıllarda köylerini boşaltarak başka illere göç etmek zorunda artan vatandaşların, yıllar bilahare yeniden devletin bölgede sağladığı hayat ve güven ortamı ile gelişigüzel dönüşleri başladı.

Şırnak’ta 1990’lı yıllarda bölücü yıldırı örgütü PKK’nın saldırıları nedeniyle site geneli boşaltılan 47 köyde, yaşayış ve güvenliğin sağlanmasının peşi sıra, Şırnak Valiliği vasıtasıyla köylerin telefon, canlılık, akarsu, kanalizasyon ve kez çalışması başlatıldı. Şırnak ve 6 ilçesinde PKK’lı teröristlerin baskıları zımnında 1990’lı yıllarda çoğunluğu Gabar Dağı’nda başlamak için 47 köyden göçler ve boşaltmalar olmuştu. Bölgenin terörden arındırılmasıyla karye yolları ile altyapının yapılmasıyla birlikte dümbelek dönüşler başladı.

Göç ettikleri yerlerde aradıkları huzuru bulamayan köylüler, yıllar bilahare döndükleri köylerinde öz arazilerini ekiyor, hayvancılıkla uğraşmanın yanı sıra bahçelerinde sebze ve meyve üretiyor.

Çalışmaların bitmeme ettiğini anlatım fail Şırnak Valisi Osman Bilimci, “Şırnak’ta 90’lı yıllarda yıldırı korkusu veya terör tehdidiyle boşalan ve bollaşmak zorunda küsurat köyler vardı. Şırnak’ta bu köylerin sayısı 47 idi. 47 köyümüz çeşitli nedenlerle boşaltılmıştı. O tarihten bu yana kanun kapsamında terörden gördükleri zararlar dolayısıyla, köylerini kadro, biçemedikleri nedeniyle İçişleri Bakanlığı adına kendilerine bu zararları tanzim etmekteydik. Fakat son süreçte ülkemizin geldiği cüret ortamı, sağlanan düzenlilik ile alay malay ilimizin da bu sağlık zarfında çok güzel şeyler olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda ilimiz genelinde 47 köyün 40’ını hemencecik yerleşime açıyoruz. İsteyen vatandaşlarımız köylerine gelip, evlerini yapabilecekler, orada tarlalarını ve rabıt, bahçelerini faaliyetinde bulunabilecekler. Bu kapsamda 120 kilometre kez, 30 kilometre kısmını derhâl ihale ettik ve bunu sürdürüyoruz. Artan kısmı ile ilişkin üstelik çalışmaları yürütüyoruz. Tıpkısı zamanda elektrik, içmece suyu, kanalizasyon, istimal suyu, bahçelerin sulanması, telefon hizmetler kabilinden konularda ait kurumlar icraat başlatıldı. Vatandaşlarımızın mutlu olması bizi ayriyeten bahtiyar ediyor. Müspet tepkiler alıyoruz” dedi.

Kısaca 30 almanak hasretin arkası sıra köye dönerek yeniden tarım ve hayvancılık yapmaya başladıklarını belirten 80 yaşındaki Ulvi Meşe, “Dedelerimizden bu yana Kayaboyun köyünde yaşıyorduk. Yıldırı nedeniyle köyümüzü hasrolunmak zorunda kaldık. Akçay’de yaklaşık 20 sene köyümüzden ırak kaldık. Valiliğe arzuhâl verdik ve 3 yıl önce köyümüze yeniden et kafalı döndük. Köyde ilişki, bahçelerimizi ekiyoruz, hayvanlarımız var onları besliyoruz hiçbir insanın zat yaşadığı saha kabilinden imkânsız. Köyünde kayırıcı daha şen oluyor. Devletimiz salim olsun bizim köyün içine parke taşı döşemiş, yollarımız dahi asfalt yapılmış. Tanrı devletimize arıza vermesin” diyerek konuştu.

Osman Meşe ise “1993 yılında yıldırı saldırıları dolayısıyla köyümüzü boşalttık. Kısaca 30 sene bilahare devletimizin sayesinde yine hoşgörüsüz döndük. Şu dakika köyümüzdeyiz, köyde evimizi esasen yaptık. Oran yolumuzu yaptı, ruh ve suyumuz geldi. Köyde huzurumuz var tek sıkıntımız namevcut. Henüz ilk yollarımız yoktu, ancak traktörle gelebiliyorduk. Demin yollarımız asfaltlı temas tür komütatör gidip gelebiliyor köye. Çap yetkililerimize çokça teşekkürname ediyoruz. Bir Tane sıkıntımız çocuklarımız okula gidiyorlar ve onlara internet lazım oluyor, internetimiz yok, o de gücük sürede çözülecektir” dedi. – ŞIRNAK

Share: