Mezar taşları de zam furyasına katıldı! 80 bin liraya dahi var 7 bin liraya dahi

Son dönemde arka arkaya mevrut zamlardan, mezar taşı fiyatları birlikte nasibini aldı. Mermer ustaları, geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 artma ile 250 TL’den 500 TL’ye çıkan mezar taşı fiyatlarının maliyet kaynaklı olduğunu söyledi. Bu dönemde aynı mezar takım fiyatı 7 bin ile 80 bin TL beyninde uymazlık gösteriyor.

ÖLMEDEN ÇUKUR TAŞLARINI YAPTIRIYORLAR

Bu dönemde bazı müşterilerden ilginç talepler bile geliyor. Mermer ustalarına göre, bazı müşteriler mezar taşını hayattayken yaptırıp ahiret yolculuğu tarihi kısmını yersiz bıraktırıyor. Ölümünden bilahare devir eklenip gelecek dönemdeki muhtemel maliyet artışında etkilenmiyor.

EN BAĞAN ÇUKUR FİYATI 7 BİN

Mezar taşlarındaki artım üzerine açıklamalarda mevcut mermer ustası Şükrü Zarif, “Oyuntu yapımı ve tadilatını yapıyoruz. Sabık yıl oyuntu taşlarını 250 TL’ye alıyorduk, şimdi ise 500 TL’ye alıyoruz. Yaklaşık yüzde 100 zam oldu ve taşların maliyeti çokça arttı. Çukur takımını güzeşte sene bin 200 ile bin 500 TL arasında alıyorduk. Şimdi ise 3 bin TL’ye alıyoruz. Mezarın müşteriye teslim fiyatı sunma bağan 7 bin TL. Sunu erdemli fiyatlı mermer fiyatı ise 80 bin TL’ye kadar çıkıyor. en son zam yüzde 30 geldi” şeklinde konuştu.

“MEZARI AÇABİLİR MİSİNİZ DİYORLAR”

Vatandaşlar tarafından enteresan tekliflerin geldiğini tamlayan Zarif, “Daha ilk yakını cansız eşhas, mezarı açabilir misiniz kısaltmak istiyoruz tarzında talepleri oluyor. Bire Bir de bazen vatandaşlar ölmeden geçmiş mezar taşını yaptırıyor. Talepler doğrultusunda veladet tarihi gibi yazılması gerekenleri yazıyoruz, irtihal durumunda ise ahiret yolculuğu tarihini yazıyoruz” dedi.

EN ÇOK ÜRETİM BALIKESİR, AFYONDA, BİLECİK VE DENİZLİ’DE

Türkiye’dahi türlü keyfiyet ve desenlerde mermer, kireç taşı, pamuk taşı oluşumlu kalker, yığışım, breş ve magmasal asıllı kayaçlar bulunuyor. Acun pazarlarında tabiat kazanabilecek nitelikte katıksız taş çeşidine sahip olan Türkiye’bile, rezervler Anadolu ve Trakya boyunca açık ayrımsız bölgeye yaygın durumda. Rezervlerin bölgelere bakarak dağılımı, Ege Bölgesi yüzde 32, Marmara yüzdelik 26, İç Rum yüzde 11, Doğu Rum, Güneydoğu Küçük Asya, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi yüzde 31 düzeyinde. Sektörde tahminî bin 500 adet doğal taş ocağı, fabrika ölçeğinde hayatiyet gösteren 2 bin kasılma, mutedil ve adi ölçekli 9 bin atölye neşelilik gösteriyor. Üretimin sunu aşkin olduğu iller; Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli ve Muğla olarak öne çıkıyor.

Bu bölgelerdeki istihsal, tam üretimin yüzde 65’ini oluşturmaktadır. Hesaplı mermer yataklarının bulunduğu değişik iller ise; Bursa, Kırşehir, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Niğde, Kayseri, Artvin, Bitlis, Erzincan, Bayburt, Sivas, Tokat, Denizli, Kütahya, Eskişehir, Diyarbakır, Elazığ, Çanakkale, Konya, İstanbul ve Manisa’dır.



Share: