Matbuat İlan Kurumu Umumi Müdürü Cavit Erkılınç Çanakkale’de konuştu Açıklaması

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, “Basın Kanunu’nda yapılacak tadilat ‘sansür’ adı altında algı operasyonlarına maruz kaldı. Burada ayrımsız karartma operasyonuna maruz bırakıldığımız ayrımsız gerçektir. Dezenformasyona cebin etken tıpkısı mücadelenin verilmesi hemen Türkiye’nin meselesi de değildir. Dezenformasyon çabucak tıpkısı milli güvenlik meselesi olmanın ötesine geçerek toptan tıpkı düzenlilik sorunu halini almıştır.” dedi.

Erkılınç, BİK ve Cenup Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) hisse senedi birliğiyle planlı “Dezenformasyon ve Hatalı Bilgiyle Savaş Eğitimi”hangi katılan basın mensuplarıyla benzeri araya geldi.

Cavit Erkılınç, burada yaptığı konuşmada, serencam iki hafta zarfında 11 ilde nahiye toplantıları düzenlediklerini belirterek, toplantılara gösterilen okkalı ilgiden ve sahadan aldıkları olumlu izlenimden büyük sevinme duyduklarını ifade etti.

Erkılınç, havza toplantılarının yegâne esas gündeminin bulunduğunu, bunun bile internet malumat sitelerini mütemadi eser kapsamına matlup düzenleme üzerine gazetelerin bilgilendirilmesi ve buradan sağlanacak resmi zar gelirleri olduğunu hatırlatarak, “çıktı basınımızın durumu, sorunları, hal önerileri, kurumumuzla paçarız münasebat üstüne yoğunlaşmayı istesek üstelik dezenformasyonla mücadeleye değinmeden döndürmek kabil olmadı. Tığ değinmesek, gazete temsilcilerimizden dezenformasyona ilişik sorular geldi. Öylesine heybetli aynı konu kim iletişim araçları çalışanı arkadaşlarımıza yönelik şehadetname programı düzenleniyor ve bu açkı ile aynı araya geliyoruz.” diye konuştu.

“Hile yahut kavisli bilgiden endişe etmemek cins mü?”

Emniyetli araştırmaların sahte habere yeryüzü haddinden fazla maruz mütezayit ülkeler sıralamasında Türkiye’yi ilk sırada gösterdiğini vurgulayan Erkılınç, sosyal medyada paylaşılan her 100 haberden 50’sinin dalavere olduğunun görüldüğünü söyledi.

Türkiye’birlikte kullanıcılarının yüzde 60’ının internetteki kavisli bilgiden bulut duyduğunu nâkil Genel Müdürü Cavit Erkılınç, şunları söyledi:

“Yalan yahut yanlış bilgiden bulut etmemek olanaklı mü? Son bir aydan biraz emsal ısınmak isterim. Biri daha çok, ‘Kız Kulesi çalındı’ dedi, gayrı ‘Katarlılara satılmış’ diye niteleyerek halk yükseltti. Herif büyüklük işi gücü bıraktık Kız Kulesi peşine düştük, sahile atak ettik. Bu yalan mesajlar on binlerce paylaşım alırken gerçeği duyuran Bakanlığın açıklaması biraz yüz paylaşım fakat alabildi. Tekrar huysuz zaviye hilesi ile çaktırmadan bina yıkımı, ‘Peribacaları yıkılıyor’ diye sunuldu. Avcılar’daki metrobüs kazasında ise ‘yurttaş gazeteci’, onlarca geberik, yüzlerce yaralıdan bahsederek yalan haber şehvetinin esiri olduğumuzu adeta ispatladı. Bizim mücadelemiz yekpare adına toplumu bölücü, ayrıştıran, eş değerlerimizin temeline tutku koyan bu anlayışladır.”

Türkiye’de 2006-2017 yılları ortada 126 bin yüce hile bilgelik üretiminin gerçekleştirildiğini ve bunun 3 milyon dirilik vasıtasıyla yayıldığını anlatım fail Erkılınç, yalan haberin toplum psikolojisinden amme güvenliğine, medyanın itibarından ekonomik kayıplara büyüklüğünde dokunaklı ve onarılmaz etkilerinin keder tecrübelerle öğrenildiği ayrımsız çağda yaşandığını kaydetti.

“Yıpranmamış Basın Yasası’nı töz mücadelesinin adı ve sembolü olarak görüyoruz”

Yalana en çokça maruz mütezayit ülkelerin başında mevrut Türkiye’nin, dezenformasyonla mücadelesini, amme güvenliği ve fen ahiz özgürlüğü çerçevesinde yeniden düzenleyecek adımları atmaya bağlı olduğuna bel eden Erkılınç, şöyle bitmeme etti:

“Matbuat Kanunu’nda yapılacak tadilat ‘sansür’ adı altında matlup operasyonlarına maruz kaldı. Burada bire bir karartma operasyonuna maruz bırakıldığımız tıpkı gerçektir. Dezenformasyona karşı deli dolu bir mücadelenin verilmesi yalnız Türkiye’nin meselesi birlikte değildir. Dezenformasyon elden tıpkısı milli asayiş meselesi olmanın ötesine geçerek global bire bir düzenlilik sorunu halini almıştır. Matbuat İlan Kurumu namına Bakir Basın Yasası’nı mahiyet mücadelesinin adı ve sembolü kendisine görüyoruz. Almanya, toplumsal medya yasası ile fiziksel gayret ve cinsel cüretkâr tehditlerini üç yıla büyüklüğünde, hakareti ise iki yıla büyüklüğünde hapisle cezalandırabiliyor. Fransa’de dezenformasyon içeriklerinin paylaşıldığı platformların yöneticilerine üstelik benzeri sene kodes cezası verilebiliyor. Ülkemiz benzeri ilkeleri ortaya koyunca ‘sansürcü’ oluyor.”

Kanuni düzenlemelerin dezenformasyonla mücadelede yegâne başına ehliyetli olmayacağını belirten Erkılınç, yalana alın içtimai refleksin güçlendirilerek kaynak peşinde koşulmasının, medya okuryazarlık kültürünün geliştirilmesinin ve teslim mekanizmalarının zinde işletilmesinin önemine değindi.

Medyaya duyulan hamaset oranının, güvensizliğin gerisinde kaldığını ve bu nedenle inanılır olmayan kaynaklara yönelmenin önünün açıldığını anlatan Cavit Erkılınç, İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan Dezenformasyonla Uğraş Merkezi’nin Türkiye’ye karşı hesaplı dizgesel saldırılara alın koca bir fariza yürüteceğine inandığını vurguladı.

Konuşmaların arkası sıra eğitime katılanlara sertifikaları törenle verildi.

Törene, Çanakkale Valisi İlhami Patal, GMKA Umumi Sekreteri Abdullah Okkalı, BİK Kurumsal İletişim Müdürü Oğuz Akçakoca, BİK Balıkesir Ofis Müdürü Gökhan Muazzez, kursiyerler ve matbuat mensupları katıldı.

Share: