Deprem bölgesinde inceleme yapan bilirkişi açıkladı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde büyük bire bir yıkıma neden olan depremin arkası sıra bölgede tetkik eden Zelzele Uygulama ve Araştırı Merkezi Müdürü Yer Bilimi Mühendisi Prof. Dr. Çağlar Özkaymak 30’a yakın fay hattının bulunduğunu ancak Afyonkarahisar’üstelik, Kahramanmaraş ve bölgesindeki kadar korkulacak bire bir deprem olmadığını söyledi.

Güneydoğu’bile meydana mevrut ve 10 ilde balaban benzeri yıkıma bozukluk olan depremin ardından bölgeye anbean degaje yetenekli ayrımsız inceleme fail Özkaymak izlenimlerini anlattı. Özkaymak, Afyonkarahisar’üstelik 30’un üstünde yaşayan fay hattının bulunduğunu ancak hiçbir fay hattının Kahramanmaraş’taki büyüklüğünde yer sarsıntısı üretebilecek ayrımsız kırık olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Özkaymak, “Depreme yöneltebilecek faylar var, bunu biliyoruz. 2012 dahi güncellenen Türkiye dinç fay hattımıza baktığımızda Afyonkarahisar’da 30’a yakın giderek deprem üretebilecek faylarımız var. Fakat şöyle bire bir boyut var; Afyonkarahisar’la bu bölgedeki depremleri karşılaştıracak olursak; bu bölgedeki kadar nazik depremler beklemiyoruz. Yani Afyonkarahisar’de 7.8, 7.6, 7’nin üzerinde hareket beklemiyoruz. Nedeniyle Afyonkarahisar’üstelik ruhlu halkımız bu konuda rahat olabilirler, içleri bayındır olsun bu büyüklüğünde şişman hareket üretebilecek faylar bizim bölgemizde bulunmuyor. Bu bölgede meydana gelebilecek depremler genişlik fazla 5 buçuk, 6, 6 buçuk yahut 6.8′ e büyüklüğünde benzer” dedi.

“Sarsıntı yineleme periyotları da faziletkâr”

Afyonkarahisar’üstelik azami 6.8 şiddetinde tıpkı hareket olabileceğini belirten Özkaymak, “Tığ Afyonkarahisar’üstelik bölgeye baktığımızda imdi kırıklı faylar, normal mekanizmada çalışan fayları görüyoruz. Parçalı, modüler fayları görüyoruz. ve her bir fayın üretebileceği depremler 6 ile 7 ortada değişiyor. Bununla bu arada Afyonkarahisar’dahi meydan alan canlı fayların bu güne büyüklüğünde tayin edilmiş olan verilerine baktığımızda deprem yineleme periyotları de faziletli. Bölgemizde ortalama bu faylar 900 yılda aynı zelzele üretirken söz gelişi az önceki konuştuğumuz Şark Anadolu fay zonu üzerinde 400 yılda bir depremler meydana geliyor. Şimal Rum fayı üstünde ise 200, 250, 300 yılda bire bir depremler meydana geliyor. Nedeniyle Afyonkarahisar’daki fayların zelzele tekrarlama periyotları de yüksektir. bu haysiyetle tığ iskân kendisine diğer Şimal Rum fayı ve Şarki Küçük Asya fayı üzerindeki yerleşimlere bakarak daha şanslıyız. Ancak tabi tedbiri bile doğrudan bırakmamak gerekiyor. Bizim bölgemizde üstelik tek antlaşma unutmayalım 6.8’e kadar depremler meydana gelebilir” dedi. – AFYONKARAHİSAR

Share: