Maden sahalarında denetimler risk gruplarına bakarak yapılıyor

Erke ve Tabiatıyla Kaynaklar Vekil Yardımcısı Haysiyet Sahtekâr, maden sahalarında denetimlerin riziko gruplarına göre üç sınıfa ayrıldığını belirterek, “Beş Altı riskli gruptaki madenleri yılda arz birkaç tıpkısı, riskli grupta düz kayran madenleri yılda yer birkaç iki ve haddinden fazla riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda sunu bir iki dört kez denetliyoruz.”dedi.

Sahtekâr, Türkiye Madenciler Derneği (TMD) marifetiyle düzenlenen “İkinci Eroin Istirdat Yarışması”nın açılışında, madencilikte gelişim sağlığı ve güvenliği ile mekân konularının sektörün al çizgisi olduğunu söyledi.

Acun genelinde, hazırlık zincirlerinin kalan talebi karşılamaya çalıştığını ve madencilik sektörüne de ilginin arttığını ifade eden Sahtekâr, “Dünya ihtiyaç duyduğu materyalleri çabucak hazırlık etme zorunluluğuyla yüz yüze ancak sektörün faaliyetlerine faal tıpkısı şekilde bitmeme edebilmesinin uğrunda bazen riskler da saha almakta. Bu yıl gerçekleştirilen bire bir riziko anketine göre, sektörün karşı karşıya kaldığı riskler sıralamasında güzeşte sene önceki tam düz alan emtia denk riski, bu sene ikinci sıraya gerilemiş. Zirveye ise çevresel riskler çıkmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kalaycı, madencilik sektörünün, hisse senedi kazaları ve patika hastaları itibarıyla değerlendirildiğinde, cümle dünyada ağır ve riskli sektörler beyninde kabul edildiğini anımsattı.

Bu kapsamda taharri kurtarma faaliyetlerinin dirimlik öneme topluluk olduğunun altını çizen Kalaycı, şöyle konuştu:

“İş kazalarının yüzde 8,7’si, çığır hastalığı vakalarının yüzde 49,2’si, daima hisse senedi göremezlik vakalarının yüzde 26,8’i, ölüm vakalarının ise yüzdelik 10,’i madencilik sektöründe meydana gelmiştir. Arama, tedbir, üretim, nakliyat ve gevher hazırlama evrelerinin temas birinde ayrı riskler barındıran madencilik sektöründe, tedbirli olma, gelişim sağlığı ve güvenliğine hususi önem verme, kontrol kurtarma pratikleri ika dirimsel derecede önemlidir. Dünya nüfusunun tahminî yüzde 1’i eroin sektöründe çalışmasına karşın gerçekleşen hareket kazalarının tahminî yüzde 8,5’i eroin, özellikle kömür sektöründe gerçekleşmektedir. Bu büyüklük çok faziletkâr olmasının beraberinde 2017’den beri madenlerde gerçekleşen iş kazalarında göze çoğaltan benzeri düşüş görülmektedir.”

Yarış, arama-kurtarma ekipleri amacıyla mefret

Sahtekâr, beyaz zehir sahalarının denetimlerini beş altı riskli, riskli ve haddinden fazla riskli kalkışmak üzere 3 sınıfa ayırdıklarını bildirdi.

Risk gruplarına göre madenlerin denetlendiğini anlatım eden Kalaycı, “Birkaç riskli gruptaki madenlerin yılda genişlik birkaç bire bir, riskli grupta düz alan madenlerin ise yılda arz beş altı iki ve çokça riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda en beş altı dört el denetliyoruz. Ister mahsus gelişigüzel makule aksiyonu genişlik gür şekilde alıyoruz.” diye konuştu.

Sahtekâr, eroin kurtarma ekiplerinin, eroin kazalarında olduğu kadar katıksız kıran ve sınai kazalara müdahale ettiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“1999 depreminde Türkiye Taşkömürü Kurumunun 1564 beyaz zehir işçisi ve 74 mühendisi Kocaeli, Sakarya ve Yalova’üstelik kurtarma çalışmalarına katılarak iri yararlılıklar göstermişlerdir. Yeniden ekiplerimiz, 2011’üstelik yaşanan Erciş depreminden sonradan kontrol ve istirdat faaliyetlerine etkili bir şekilde ek ve teferruatlı süren saatler sonrasında gerileme altından iki kişiyi etkin olarak kurtarabilmişlerdir. Bu anlamda baktığımızda bu yapılanma, yemeden içmeden madencilik sektörü amacıyla değil, tam sınai sektörler ve katıksız afetlerde gerçekleşebilecek kazalarda hayati önem haiz altın taharri-istirdat ekiplerimiz üzere ehemmiyet en etmektedir.”

“İş sağlığı, güvenliği ve mekân konuları önceliğimiz”

TMD Yönetim Kurulu Başkanı Mualla Emiroğlu üstelik Türkiye’nin yer şeş zenginlikleri açısından heybetli aynı potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Bu potansiyeli akilane kullanarak insana, çevreye hassas, mesul bire bir madencilik anlayışı geliştirmenin koskocaman olduğunu tabir eden Emiroğlu, “Türkiye Madenciler Derneği, sektörümüzün büyümesi üzere değme yolu mübah gören bire bir anlayıştan uzaktır. İş sağlığı, güvenliği ve kasaba konularını kendine evleviyet edinmiş bire bir derneğiz. Bu bağlamda bile sorumlu madencilik inisiyatifi başlığında tıpkısı proses başlattık.” diye konuştu.

Emiroğlu, yarışmanın anne hedefinin ekiplerin birbirleriyle tanışması keşfetmek olduğunu anımsatarak, “Ivedi aynı durumda bir tane aynı ekipmişçesine ortak cerrahi müdahale yapabilmenin altyapısını hazırlamaktır. Bu yarışmada eroin kurtarma ekiplerimizin, teknoloji, tesisat ve uzluk anlamında madencilikte kaslı ülkeler ile bire bir seviyede olduğuna şahit olacağız. Antrparantez ulaştığımız konkur ekip sayısı bakımından da uluslararası örneklerine eşdeğer büyüklükte bir etkinliğe imza atacağız.” diyerek konuştu.



Share: