Çobanlık mesleği bilimselleşti

Çobanlık mesleği bilimselleşti

Çobanlığın kitabı yazıldı

YOZGAT – Yozgat’ta çobanlık mesleği, küçükbaş efsanevi yetiştiriciliği, güruh yönetimi, beceri mera kullanımı ve meralarda hizmet kabilinden bilgilerin kayran aldığı ‘Sürücü’ isimli tezkere çıkarılarak çobanların ve efsanevi yetiştiricilerin istifadesine sunuldu.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ekincilik Fakültesi Dr. Akademisyen Orhan Ermetin, Konya Gıda Ekincilik Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Çayır Mera Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Mülayim ile birlikte ‘Çoban’ isimli mektup yayımladı. Çoban eğitimi ve mera yönetiminin gelişigüzel ele alındığı tezkere, efsanevi yetiştiricilerine, çobanlara ve üreticilere asıl oluşturacak. Kitapta çobanlık mesleği, efsanevi refahı, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, derinti yönetimi, maharet otlak kullanımı, meralarda hizmet, yer-su saye yapıları ve ayrımlı kullanıma açılan bozgun nebat örtülerinin iyileştirilmesi ile doğaya esasen kazandırılması kabil konular meydan alıyor.

Saha çalışmalarını sürdüren ve Yozgat’ın merkeze tutkun Musabeyli köyünde üreticiler ve çobanlar ile bire bir araya mevrut Dr. Öğretim Üyesi Orhan Ermetin, çobanları hem bilgilendirdi hem üstelik yararlanma etmeleri üzere onlara ‘Güdücü’ isimli kitabını dağıttı.

“Çobanlık kıymetli tıpkısı fariza”

Yozgat’ta küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin tafsilatlı yıllardan itibaren yapıldığını belirten Dr. Akademisyen Orhan Ermetin, “Yozgat küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine çokça akla yatkın ayrımsız coğrafyada bulunmaktadır. Düz çalışmalarında üreticilerle, çiftçiler ve çobanlarla yaptığımız görüşmelerde efsanevi hastalıkları, efsanevi yetiştiriciliği üzerine gâh hikmet eksiklikleri belirleme ettik. amma velakin bazı icraat yaptık. Çobanlarla ait bir tezkere yazdık. Çobanlığın önemi ve bilinçli kucak yetiştiriciliğiyle ait aynı mektup oldu. kimi zaman yetiştiricilerimize ziyaretimizde çobanlığın, kucak yetiştiriciliğin ne kadar balaban olduğunu anlattık. Bundan Sonra bu işi yaparken birlikte daha şuurlu ve düzgün şartlarda yetiştiricilik yapılmasını ve hayvanlardan elan çok ürün alınmasını, çocuk verimini artırarak ahiret yolculuğu oranlarının azaltılması için mütenevvi çalışmalarımızı devam ettirdik. Yapılan işin hangi büyüklüğünde oylumlu olduğunu vurguladık ve heveslendirmek üzere birlikte elimizden gelen çalışmaları de yapıyoruz, yapmaya de çalışıyoruz. Biz bu kitabımızla çobanlık mesleğini henüz ilmî ayla aktarmak ve çobanlık mesleğinin henüz ustalık özellikleri üzerinde durmak amacıyla elimizden mevrut çabayı gösteriyoruz” dedi.

“Kitaptan dahi yararlanacağız”

Musabeyli köyünde çobanlık özne Karakulak Yağız ise, “Tığ aşağı üst 10 yıldır sonsuz çobanlıkla uğraşıyoruz, inikat kaynağımız bu, ayrıksı de yapacak bir işimiz namevcut. Çobanlığın bir nice özelliğini biliyoruz ama hocamızın kitabından bile yaralanacağız. Eksiklerimizi tamamlayacağız ve bilmediğimiz bilgileri öğreneceğiz. Çobanlığı henüz mıhlı ve elan mübarek tıpkısı kuzuluk tefhim etmek üzere çalışacağız” şeklinde konuştu.

“Kitapları okuyup henüz bile bilgileneceğiz”

Sürücü Mülk Şimşek bile 18 yıldır küçükbaş efsanevi yetiştiriciliği yaptığını söyleyerek, “Kitapları okuyup bilgilenip hayvanlarımızı henüz ferah yetiştireceğiz. Hayvanlardan elan bol ürün alacağız. Biz bu işin inceliklerini biliyoruz amma hocamızın kitabından bile yararlanacağız” ifadelerinde bulundu.

Share: