Çiftçilerin 2 bin dekarlık ekincilik arazisini suladığı gölette yağışsızlık yaşanıyor

Çiftçilerin 2 bin dekarlık ekincilik arazisini suladığı gölette susuzluk yaşanıyor

KONYA – Konya’nın Seydişehir ilçesi Taraşçı mahallesinde çiftçilerin yaz aylarında tahminî 2 bin 200 dekarlık ekincilik arazisini sulamayı sağladığı gölette, kuraklık yaşanıyor. Ekincilik alanlarının od altında olduğunu belirten vatandaşlar gölete ikinci bire bir kaynaktan takviye yapılmasını rica etti.

Taraşçı Mahallesinde, sulama göleti kışın yağmur ve kar yağışlarından elde ettiği sularla dolarken üretici çiftçiler yazın mahsullerini suvarmak üzere göletten faydalanıyor. Toplamda 2 bin 200 dekar ekincilik arazisinin sulandığı gölette ise su bulunmayan denecek kadar beş altı.

Taraşçı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Dursun Arslan, Taraşçı Gölet’inin ekincilik alanlarını suvarmak amacıyla kullanıldığını söyledi. Gölet’in kurulduğu yıldan itibaren bu mevsimde ilk defa bu kadar kurak kaldığını tamlayan Aslan, “25 yıldır kooperatif başkanlığı yapıyorum. Bu aylarda göletimizin bu şekilde susuz kaldığını görmedik. Eğer önümüzdeki günlerde yağışlar olmazsa bölgede sulu ziraat ayırmak oldukça zorlaşacak” dedi.

“Bambaşka kaynaktan akarsu takviyesi yapılmalı”

Çiftçilerin sıkıntı çekmemesi üzere su takviyesi yapılması gerektiğini belirten Arslan, “Göletimize bin 500 metre mesafede dereden boşa akan akarsu kaynağının gölete akıtılmasını temenni ediyoruz. Göletin yapımına 1992 yılında başladı ve 2013 yılında sulama göleti olarak faaliyete geçti. 2 bin 200 dekar ekincilik arazisi sulanmaktadır. Şu esas büyüklüğünde böyle tıpkı takı çekmedik. Ayrıksı yerden su takviyesi yapmazsak mahallemizde bu yıl ekincilik yapılması az çok zorlaşacak. Göleti mugaddi akarsu içler acısı. Az Çok birkaç akarsu akıyor. Bu şekilde aksa de 6 ayda göletimiz dolmaz. Bu yıl hangi kar, hangi baran hangi üstelik suyumuz var. Vaktiyle Hırızma Dağına 3-4 metre kar olurdu. Kar suları eriyince göletimiz dolardı. 2023 yılında durumumuz içler acısı” diyerek konuştu.

Taraşçı muhtar İbrahim Pencere, büyüklük genelinde yaşanan kuraklık ve bölgenin yeterince kar yağışı almaması nedeniyle sulama Akmaz’inde toplanan suyun arka seviyelere düştüğünü söyledi.

“Göveri ekemeyeceğiz”

Taraşçı Göletinin 2013 yılında faaliyete geçtiğini söyleyen Cam, “Halkımız sulu tarım ile uğraşmaktadır. Pancar, kumpir ve akdarı, yonca, çilek ve sebze yetiştiriyoruz. Suyumuz doğrusu yetmiyor. Ağustos ayında suyumuz elhak bitiyordu. Yetkililerden ikinci bir barajın yapılmasını istiyoruz. Biz Toros dağlarının eteklerindeyiz. Bu mevsimde 2-3 metre kar olurdu. Bu yıl kuraklığa maruz kaldık. Şu anda dağlarda kar bulunmayan denecek büyüklüğünde beş altı. Suyumuz güç. Burası kar suyu ile sönümsüz bire bir kesim. İkinci bir alternatifimiz mevcuttur. İkinci bire bir ahretlik kanalında buraya su takviyesi yapılmasını istiyoruz. Şu anda tarım yapamayacağız. Seracılık yapamayacağız. Sebze ekemeyeceğiz. Yetkililerden dahi müzaheret bekliyoruz. Daha ahir yıllarda de hararet çekmememiz üzere göletimize eksantrik yerlerden berkitme su getirmemiz lazım, ileriki yıllarda çile çekmeyelim” dedi.

Çiftçiler endişeli

Taraşçı Mahallesinde faal ve ekincilik ve hayvancılıkla uğraşan Ahmet Bezciyarar, kışın kar ve baran yağışının önceki yıllara göre çokça bağan olması nedeniyle endişelendiklerini söyledi. Göletin hizmete girdiği yıldan itibaren ilk kez bu sene göletin dolmadığını anlatan Bezciyarar, “Çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşıyorum. Bu yıl makul düzgün kar yağışı olmadı. Akmaz, kış ve ilkbahardaki yağışlarla doluyordu amma bu yıl yağmur olmadığı amacıyla gölet dahi dolmadı. Gölete mümasil ayrıksı ayrımsız kaynaktan boşa cari kuvvetli su yatağı bulunmaktadır. Bu suyun gölete aktarılmasını istiyoruz. Önümüzdeki günlerde akva yağışlar olmazsa göletin biber dolması ihtimali yoktur. Mahalle halkı adına arazilerimizi grup dikemeyeceğiz. Hayvanlarımızı de besleyemeyeceğiz. Vatandaşlar dahi şu an endişeli” diye konuştu.

Share: