Boğalara güreş öncesi tırnak bakımı

Artvin’de anadan görme olarak düzenlenen boğa güreşleri öncesi hazırlıklar başladı. Güreşlere spor yaparak hazırlanan boğaların, keski bakımını beğenmek amacıyla bin 600 kilometre mesafedeki Görgülü’dan Artvin’e hususi namına nalbant getirildi.

Artvin eşkâl ve ilçelerinde gelişigüzel yıl geleneksel kendisine düzenlenen sevir güreşleri, bölgede balaban tıpkısı devir oluşturuyor. Sarrafiye, başaltı, büyükorta, küçükorta, bacak ve deste oluşmak üzere 6 kategoride gerçekleştirilen kele güreşleri üstelik bölgede pahal bağ görüyor. Boğa yetiştiricileri, 400 ile 950 kilogram ağırlığında olan boğaları büyük özenle bakıyor. Kentin bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası özellikle tevessül etmek için ayrımlı arenalarda boğalarını güreştirecek olan sevir sahipleri, havaların ısınmasıyla hazırlıklara başladı.

Güreşlerde boğaların kudretli olabilmesi için aylar öncesinden boğalarına arpa, maden, er bezi, zayıf üzüm kadar hususi yemlerle besleniyor. Boğa sahipleri, bir zamanda günde 5 ile 10 kilometre koşun yaptırıyor. Boğalar, spor yaparken ayakları ‘incinmesin” diyerek üstelik nallama işlemi yaptırılıyor.

İlk nöbet nal çakılacak hayvanların ayakları temizlendikten bilahare nalça yara işlemi gerçekleştiriliyor. Daha önce nalça çakılmış hayvanlarda ise bozuk nal sebebiyle uzayan yahut çürüyen keski kesildikten sonraları hayvanın ayağı temizleniyor. Hususi nal çivileri ile ayağa çakılan nallardan küsurat çiviler kesilerek boğalar spora ve güreşlere hazır ayla geliyor.

“Boğacılık işi bağlılaşım korkunç işidir”

Artvin’in Borçka ilçesinden iki boğasının tırnak bakımı için getiren Mukavemetli Zeytin, Artvin’dahi literatür gelmesiyle festivaller öncesi boğaları güreşlere hazırladıklarını ifade etti. “Spor öncesi tırnak bakımı yapılarak nalça çakma işlemi yaptırıyoruz” diyen Zeytin “Spor esnasında efsanevi zarar görmemesi için nal oldukça heybetli. Nal çaktırmayla mevsim başlar, henüz sonradan spor yapılır. 40 ahit ile 60 gün beyninde sürer. Sporuyla gelişigüzel bazen besinler alır, arpa yem üzüm kurusu kadar. Elan sonraları boğamız hazır olunca akıllıca meydana boğamızı götürüp güreştiriyoruz. Boğacılık işi bu şekilde görelik ve özlem ile yapılıyor. Kimesne bizim boğaları sevdiğimiz kabilinden sevemez. Görüyorsunuz hayvanın ayağına taş değmesin diye kilometrelerce uzaklıktan nalbant getirip nal çaktırıyoruz” dedi.

Bin 600 kilometreden boğalara nalça yararlanmak üzere geliyor

Münevver’dan gelen 35 yıllık Nalbant Turgut Kültürlü ise yaptığı açıklamada “35 yıldır bu işle uğraşıyorum. Mesleğim hayvanların tırnak bakımlarını yarmak. Buraya özel davet üstüne geliyorum. Bin 600 kilometre kat yapıp buradaki güreş boğalarının tırnak bakımlarını yapıyoruz. Yılda iki kez Artvin’e geliyorum. 15 dönem kalıyorum kestirmece 150 boğanın tırnağına nal takıyorum” ifadelerini kullandı. – ARTVİN

Share: