Ağrı’da içme ve zirai sulamada beğenilen Patnos Barajı’nın suyu çekiliyor

Ağrı’nın Patnos ilçesinde içme suyu ve zirai sulamada beğenilen Patnos Barajı’nda kuraklığın etkisiyle su çekilmesi sürüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce hazırlanan 2022 mesafe dönemi yağışsızlık haritasında “haddinden fazla kırıcı” ve “biberli” kuraklık aralığında kayran düzlük Ağrı’birlikte, kar ve baran sularından sönümsüz barajlar ile akarsu kaynakları kuraklıktan damarı bozuk etkileniyor.

Bu sene henüz tam hatır yağmadığı kentte, Patnos ilçesinin içme suyu ve zirai sulama ihtiyacını karşılayan barajda kuraklığın etkisiyle suların çekilmesi bulut veriyor.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Bilim Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alperen Kayserili, AA muhabirine, kuraklık zımnında kayran şeş sularının beslenemediğini, bunun akarsu kaynaklarında azalmaya neden olduğunu söyledi.

Akarsu kaynaklarının debisinin düşmesi dolayısıyla baraj ve göllerde dahi su çekilmesi olduğunu tamlayan Kayserili, “Barajlar ve göletlerde akarsu miktarının azalması önümüzdeki süreç ortamında bizi balaban tıpkısı tehlikeye akilane yönlendirmektedir.” dedi.

Bölgede ince zamandır kar yağışının faal olmadığını anlatan Kayserili, Patnos Barajı’nda bile akarsu seviyesinin anbean düştüğünü anlattı.

“Heveskâr yöntemlerle tarımda sulama boşaltmak zorundayız”

Barajlardaki su miktarının düşmesinin mütenevvi olumsuzluklara hastalık olabileceğini aktaran Kayserili, şöyle devam etti:

“Bu menfilik, hem içmece suyu açısından iri aynı riskle yüz yüze kaldığımız tehlikesidir, hem üstelik zirai alanda çekmek zorunda kaldığımız suların azalması ve buna sınırlanmış olarak da 2023’ün yaz aylarında zirai üretim miktarlarında oylumlu bire bir riskle karşı karşıya kalmamız anlamına gelecektir. Hem anadan görme hem bile aç yöntemlerle tarımda sulama düzenlemek zorundayız. Tarımda sulama yapabilmek üzere dahi yeteri kadar akarsu kaynaklarına topluluk olmamız gerekiyor.”

Prof. Dr. Kayserili, Meteoroloji verilerine göre, geçen yılın çatlak ayında Gün Doğusu Anadolu Bölgesi’nde 14,6 milimetrelik bir yağışın düştüğünü, bunun normalin çokça altında olduğunu vurguladı.

Yağışlar açısından yılları kıyaslayan Kayserili, şunları kaydetti:

“Normal değerlere baktığımızda bu rakamın 56,5 milimetre civarında olması gerekiyordu. Burada tahminî 41 milimetrelik tıpkısı azalmanın bahis konusu olduğundan bahsedebiliriz. Hoppadak fasıla kocaoğlan üzerinden yorum yaptığımızda böyle tıpkı ayar görüyoruz. 2021’in aralık ayında normal değerlere oldukça mail 55 milim civarında tıpkı yağış kortej konusudur. 2021 ve 2022’nin çatlak aylarını karşılaştırdığımızda yüzde 74’lük bire bir yağmur azalmasının söz konusu olduğunu görmekteyiz. Bu bizim amacıyla az çok büyük benzeri tehlikenin var olduğunu gözler önüne sermektedir.”

Mücahit Kayserili, Meteoroloji Umumi Müdürlüğünün susuzluk haritasında akıbet 3 maaş verilere göre, Ağrı’nın elem yağışsızlık tehlikesi altında olduğunu ve bunun birlikte çevresel problemlere hastalık olabileceğini sözlerine ekledi.

Share: