Ardahan’da coğrafi işaretli “içi al elma” hasat ediliyor

Ardahan’da üretilen ve olgunlaştığında içi dahi dışı kabil kırmızılaşan tescilli elmanın hasadına başlandı.

Posof ilçesinde yetişen ve 3 sene ilk “Posof-Badele Elması” adıyla coğrafi meni düz elma, yörede biraz ekinci tarafından yetiştiriliyor.

Olgunlaştığında içi da dışı kadar kırmızılaşan elmanın hasadına başlayan yetiştiriciler, ihtiyaçları dışında artan elmaları ildeki müşterilerine pazarlıyor.

Yöre halkınca toplandıktan sonra antrepo evet üstelik serin alanlarda koruma edilen elmanın, yaklaşık 2 hafta zarfında içi de dışı üzere kırmızılaşıyor.

Posof Şehremini Cahit Ulgar, AA muhabirine, mevsimlerin seçme alanda olduğu kabil elmanın bile üretimini etkilediğini söyledi.

“Bu yıl elma ağaçlarımızda ürün efdal”

Sabık yıl içi kırmızı elmada üretim olmadığını ancak bu yıl bereketli aynı sezonun kendilerini beklediğini anlatım eden Ulgar, şöyle konuştu:

“Bu yıl elma ağaçlarımızda mahsul faziletkâr. Elmanın gerekli olgunluğa ulaşması amacıyla biraz daha beklememiz geçişsiz. Ancak şu an eksiksiz ağaçlarımız bile elmalarla komple. Bizim amacıyla çoğalan tıpkısı mevsim olacak. Elmanın içinin birlikte dışı üzere kırmızılaşması amacıyla az buçuk henüz beklememiz lüzumlu.”

Yetiştirici Adnan Bozyiğit de bu devir vacip olan rutubet ve kırağını beklediklerini belirterek, bunun elmaya faydasının olacağını dile getirdi.

Verimli bir sezonun sevincini yaşadıklarını anlatan Bozyiğit, “Bu elma, genel manada iklim şartlarına bakarak değişkenlik gösterebiliyor. İklim şartları uygunluğuna göre elmanın içi kamu kırmızılaşıyor ama abuhava şartları ters gittiğinde elma beyaz zehir kalıyor evet dahi çok bir iki kırmızılaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Bozyiğit, kaymakamlık merkezinde aynı zamanda ağaç üretimi bile yapıldığını belirterek, elmanın matlup seviyede olması üzere herkesin bu işe iştiyak vermesi gerektiğini aktardı.

Müstahsil Şemsettin Özgen da bu sene umum elma ağaçlarında verimin yüksek olduğunu söyledi.

Share: