2023 Yılı Bütçesi TBMM Cazibe ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonunda, 2023 Yılı Merkezi Hile Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Değişmez Adisyon Kanunu Teklifi’nin geneli ile Sayıştay raporları üzerinde görüşmeler sürüyor.

Görüşmelerde, CHP Grubu yerine alay düz Konya Saylav Abdüllatif Şener, bütçelerin elden tıpkı ünsiyet metni olmadığını, bir zamanda aynı ekonomi politikası uzlaştırıcı olduğunu söyledi.

Bütçenin, hesaplı göstergelere etkisinin ne olacağının hesaplanması ve buna bakarak şekillendirilmesi gerektiğini dile getiren Şener, “5 yıldır süren tıpkısı iktisadi kriz var, böyle tıpkı ortamda 2023 bütçesini hazırlıyoruz. Bu bütçeyi hazırlarken da 2023’te ekonomiye etkilerini gözden etmek lazım.” dedi.

Son iki yılda Türkiye’bile gelir dağılımının bozulduğunu savunan Şener, “Düşük gelir gruplarının elan de yoksullaştığı, orta sınıfın eridiği benzeri zaman var. 2023 bütçesinin düşük dirimsel gruplarını, ölçülü sınıfı henüz de mağdur fail, dirimsel dağılımını daha de bozan tıpkısı nitelikte müstahzar olması yanlıştır. Bu yanlışın özünde hükümetin kötü üst aynı yıldır uyguladığı ekonomik bir var. 2023 bütçesi göründüğü şekliyle Türkiye’deki dirimsel dağılımını elan birlikte karşıt etkileyecek ayrımsız bütçedir; yeryüzü eke noktası bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Şener, “iktidarın izlediği tutum politikası düğümlü olduğu için” hep artırım araçlarının para şişkinliği karşısında eridiğini tez etti.

“Bütçe halktan çelimsiz”

HDP Diyarbakır Saylav Garo Paylan ise 2023 bütçesinin parçalanmamış tercihleriyle “allahsız ve adaletsiz” olduğunu encam sürdü.

“Bütçenin arz büyük bakanlığının nema” olduğunu belirten Paylan, “Bakın ‘ürem bakanlığına 565 bilyon teklik harcama yapacağım’ diyor Sayın Cumhur Reisi Yardımcısı. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bu tabiri bilirsiniz: Turpun büyüğü nerede? Heybede. Bu faizi örtmüşler, gizlemişler. Kur garantili mevduatla yoksulun vergisini zengine ödemesinin adı nedir? Bu hükumete bakarak bunun adı ürem değilmiş.” diye konuştu.

Türkiye’da rastgele 3 çalışandan 2’sinin minimum ecir yahut civarında maaş aldığını kaydeden Paylan, “Bu bütçe taraftar bütçesidir, yüzdelik 1’in bütçesidir; bu bütçe halktan kopuktur, bu açıdan bu ülkenin mümin vekilleri bu bütçe tercihlerini değiştirmelidir.” ifadesini kullandı.

İYİ Parti Erzurum Saylav Naci Cinisli üstelik bu bütçeyle “milletin cebindeki 3 kuruşun peşine düşüldüğünü” savundu.

Cinisli, “Bu bütçe, enflasyonla şişkin, gelirleri acımasızca faizcilere dökme benzeri intihap finansmanı bütçesidir. Şişkinlik vergisini DÜRÜST Fırka iktidarı sevdi. Bu enflasyonla oluşan emniyetsiz yüksek bilvasıta vergilerle lüzum bütçeler gerekse bile anlıyoruz kim önümüzdeki intihap akçalanmış edilecek. Bu yolun akıllıcasına ve aynalı benzeri yol olmadığını ifham etmek isterim.” görüşünü paylaştı.

Kırat korumalı mevduatın “aynı saatli bomba” olduğunu dile getiren Cinisli, “Ego bunu dövize endeksli, ucu örtüsüz faizli mevduat hesapları namına değerlendiriyorum. Türkiye’nin on paralık hayrına sıfır tıpkısı formül deniyorsunuz.” sözlerini harcama etti.

“Türkiye üreterek büyümektedir”

MHP Konya Mebus Mustafa Sahtekâr ise dünyada ekonomik tartı yaşamayan mutluluk olmadığını, büyümenin yavaşladığını, bir nice ülkede ekonomik dinginlik yaşandığını anımsattı.

Küresel ekonominin, giderek elan sıkıntılı ve belgisiz benzeri görünümle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kalaycı, dünyanın küresel benzeri resesyonun eşiğine geldiğini rapor etti.

Türkiye’nin büyüme, yatırım, istihsal, ihracat oranıyla ayrıksı ülkeler beyninde öne çıktığını tamlayan Sahtekâr, şunları kaydetti:

“Türkiye ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahminini OECD yüzde 3’ten Haziran’bile 3,7’ye, geçen ay yüzdelik 5,4’e; IMF ise yüzdelik 2,7’den Temmuz’da yüzde 4’e, bu ay yüzde 5’e yükseltmiştir. Türkiye, seçme şeye karşın büyüyen, gelişen ve güçlenen tıpkı ülkedir. Türk sanayisinde çarklar dönmektedir. Türkiye üretmektedir, üreterek büyümektedir. Türkiye, 2021 yılında yüzdelik 11,4 büyüme oranıyla 50 yılın rekoruna kazanmış, 2022 yılının birinci çeyreğinde yüzdelik 7,5, ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüme oranlarıyla dimdik nema eğilimini sürdürerek dünyanın arz yüksek nema kaydeden birkaç ülkesi beyninde düzlük almıştır.”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyevi silah kullandığı iddiasına değinerek, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Çiy Korur Fincancı’nın açıklamasını eleştiren Kalaycı, “Yıldırı örgütünün akıbet çırpınışları ciddi yalanlarla kundaklanmak istenmiştir. Namussuz PKK’nın iftirasına evvel CHP’li bire bir milletvekilinden destek gelmiştir arkası sıra HDP’li ayrımsız mebus Türkiye’yi genosit yapmakla suçlamıştır. Bölücü yıldırı örgütü PKK’nın iftirasına sarılıp onurlu Türk askerini itham etmek isteyen kim varsa haindir, suçludur, dökülen martir kanlarının vebali onun üzerindedir.” açıklamasında bulundu.

“85 milyon vatandaşımızın bütçesi”

DOĞRU Parti Giresun Mebus Cemal Öztürk da 2023 yılı bütçesinin, YANLIŞSIZ Öğür hükümetlerince hazırlanan esbak tüm bütçelerde olduğu kadar Türkiye’deki başarı hikayelerine ve kazanımlara temel taşı oluşturacağını vurguladı.

2023 yılı bütçesinin, Cumhuriyet’in 100. yılının bütçesi olması bakımında bile yüce olduğuna dikkati çekici Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye yüzyılının inşasına revan yolda çok koca bir eşik olan 2023 yılı bütçesinin ülkemize, milletimize ve bilcümle insanlığa dobra, artımlı olmasını diliyorum. YANLIŞSIZ Öğür hükümetlerine aralıksız adına 21 kat bütçe istihzar imkanı veren eren milletimize da sonsuz teşekkür ediyorum. DÜRÜST Öğür hükümetleri, bütçeleri, milletimize bakım etmenin ayrımsız aracı olarak görmüş, yurttaş odaklı olarak hazırlamış ve uygulamıştır. Bu bütçenin bile toplumun parçalanmamış kesimlerini havi, 85 milyon vatandaşımızın bütçesi olduğu görülmektedir. Toptan enerji piyasalarındaki anormal yükselişlerin vatandaşlarımıza yansıtılmaması üzere olağanüstü çaba gösteren hükümetimize müteşekkiriz.”

Öztürk, Türkiye’nin bundan sonra öz soylu erki ve içtimai programlarını geliştirebilen, hayata geçirebilen etkili bire bir talih olduğunu belirtti.

Share: