SUBÜ’nün bileşimli zeka projesiyle futbolcuların çevikliğini artırmanın metotları aranacak

Sakarya Uygulamalı Ulum Üniversitesinde (SUBÜ) hazırlanan ve TÜBİTAK’tan bindi almaya türe kazanan proje sayesinde bireşimli zeka kullanılarak futbolcuların çabukluk performansını artıracak metotların bulunması hedefleniyor.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Ertuğrul Gelen vasıtasıyla hazırlanan “Futbolcularda Çeviklik Performansının Tahmini İçin Yapay Zeka Tabanlı Mümasil Geliştirilmesi” projesi, TÜBİTAK 1001 – Ilmî ve Teknolojik Araştırma Projelerini Terviç Programı kapsamında akseptans edildi.

Projeyle futbolcuların yer eke yeteneklerinden biri olan çevikliğe kalın fail parametrelerin belirlenmesi ve ağırlıklarına göre bu özelliklerin listelenmesi amaçlanıyor. Bu sayede bileşimli zeka sayesinde performansı en üst seviyeye taşıyacak metotlar uygulanabilecek.

Projenin detaylarını paylaşan Mevrut, çeviklik performansı üzere eke olduğu melhuz tahminî 50 parametreyi ölçeceklerini belirtti.

Elde edilen verilerin, bileşimli zeka algoritmalarının geliştirilmesinde kullanılacağını nâkil Mevrut, “Geliştireceğimiz sentetik zeka modeli, futbolcuların atiklik antrenmanlarını ve idman metotlarını optimize demek üzere kullanılabilecek. Projenin en kebir özelliği, disiplinlerarası çalışma olması. Bu projeyle, dünyada ve ülkemizde öncelikli alanlar zarfında değerlendirilen bileşimli zeka, makine öğrenmesi, yoğun öğrenme alanları ile spor bilimleri zarfında çeviklik performansına sıkıntı eden faktörler kabil farklı alanlar benzeri araya gelecek.” ifadelerini kullandı.

Proje araştırmacıları beyninde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Etkili ve Sakarya Üniversitesi Adapazarı Iz Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Ulaş Yurtsever de yer alıyor.

SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Akademisyen Doç. Dr. Nurgül Tezcan Kardaş’ın yürütücüsü olduğu “Anne Akım Becerileri Analizinde Kullanılacak Yapay Zeka Iyice Takdir Aracının Geliştirilmesi: Aimove” antetli proje üstelik TÜBİTAK 1001 kapsamında kabul edilmişti.

Share: