Savaşlarda hastan olarak makbul Taş Mektep hikmet yuvasına dönüştü

Savaşlarda hastan yerine geçer not Taş Mektep bilgi yuvasına dönüştü

ÇANAKKALE – Çanakkale Savaşları sırasında cephe gerisinde yaralanan Mehmetçiklerin tedavisinde şifahane namına geçer arkası sıra bile Cumhuriyet’in evvel yıllarında okul kendisine bakım veren Taş Okul, 3 sene önce restore edilerek katalog haline getirildi. 108 sene önce ‘Çanakkale Geçilmez’ destanını yazan ve düşmana geçit vermeyen Mehmetçik amacıyla cephe gerisinde şifahane namına makbul şifa yuvası olan Taş Okul binası 108 yıl sonra öğrencilere ve gençlere bilgi yuvası olarak hizmet veriyor.

Çanakkale’nin Biga ilçesine tutkun Karabiga Beldesinde, Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri ile girilen muharebelerde yaralanan Mehmetçiklerin tedavisinde şifahane adına geçer peşi sıra dahi Cumhuriyetin ilk yıllarında mektep olarak hizmet veren Taş Okul binası restore edilerek kitabevi haline getirildi.

Biga Kaymakamlığı, Biga ilçe Milli Eğitim Bilimi Müdürlüğü ile Karabiga Belediyesi arasında protokol imzalandı. Çanakkale Savaşında cephe gerisinde sayrılarevi kendisine fariza işleyen, Cumhuriyet’in evvel yıllarında ise mektep olarak hizmet veren Taş Mektep binası üzere 2019 yılında yenileme çalışmaları başlatıldı. Taş Mehtep binası, yenileme çalışmalarının tamamlanmasının arkası sıra kitabevi haline getirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kalkışmak amacıyla mütenevvi üniversiteler ve kurumlar kütüphaneye çevrilen taş mektep binasına betik bağışında bulundu. Şuanda kadar tahminî bin 500 kitabın bağışlandığı 2 katlı binada, elektronik beyin odası, gün doğusu köşesi, 2 öğüt mesai odası ve 2 kafe bulunuyor. Taş okul binasına ibret çalışmaya ve fasıla geçirmeye mevrut öğrencilere ve gençlere ücretsiz öz ve kahvehane ikramı yapılıyor.

Karabiga beldesi ve kendileri amacıyla bu taş okul binasının ayrı tıpkısı önemi ve kıymeti olduğunu tamlayan Karabiga Belediye Reisi Ahmet Elbi, “Binamız Çanakkale Savaşları sırasında sayrılarevi kendisine eski. Cephede yaralanan askerlerimiz bahir aracılığıyla Karabiga’ya getirilip, binamızın zarfında otama süreçleri mamul. İyileşen askerlerimiz cepheye karışma olurken, martir olan askerlerimiz ise şehitliğimize defnedilmiş. Binamızın Çanakkale Savaşları sonrasında ilköğretim okulu olarak kullanıldı. Bana dahi bu okulda okumak ve meydana gelmek baht oldu. Yıllarca ilkokul adına bakım vermiş aynı çatı. Henüz sonradan benzeri bahçe içine Milli Eğitim marifetiyle ilköğrenim binası yapılınca, bu binamız atıl kaldı. Aylak kalınca farklı biçimde ongun oruçlu sıfır kişilerce fesih edilmiş, yangında geçirdi. Çatısı çöktü. Harabe haline geldi. DÜRÜST Fırka Kadro Başkanvekilimiz Sayın Bülent Turan’ın Karabiga ziyareti sırasında kendilerine durumu ilettik. İnceleme yaptık. Talimatını verdi. Hususi İdare eliyle restorasyonu tamamlandı. Karabigamıza hakeza ayrımsız çatı kazandırdıkları amacıyla desteklerinden ufuk DÜRÜST Parti Ekip Başkanvekilimiz Sayın Bülent Turan’a teşekkürname ederim. Biz bu binayı Karabiga ve ön köylerdeki çocuklarımıza gani bire bir şekilde bakım atfetmek için hizmete açtık. Çocuklarımıza cemaat çıkma, yanlışlık alışkanlıklarından incizap anlamında da bura toparlayıcı tıpkısı yapı oldu” dedi.

Öğrenci arkadaşları ile Taş Mektep binasını gezen Karabiga Mustafa Kemal Ortaokulu 5’inci derslik öğrencisi 12 yaşındaki Aybüke Mungan ise, “Alelumum bilgelik olmak ve ödevlerimi fora etmek amacıyla buraya geliyorum. İnsanların vukuf anlamında yararlanacağı bir vadi” diye konuştu.

Share: