Manisalı Besici: “Maliyetleri Karşılayamıyorsan Yapabileceğin Tek Öz Çoğaltmak”

Manisalı besici, “Eskiden bu köyde temas evde ikişer üçer açık ağızlı varken, zaman bütün hayvancılıktan vazgeçiyor. Ego üstelik öz ürettiğim arpa ve saman sayesinde direnmeye çalışıyorum. Geçen sene kasem çuvalı 180-200 lira bandındaydı şimdi 350 liralık civarında. Hayvanını, sert yemini ve dolgun yemini dışardan alarak hayvancılık yapmaya çalışan yetiştiricilerin birey şansı olabilir değil. Maliyetleri karşılayamıyorsan yapabileceğin tek madde bırakmaktır” dedi.

CHP Manisa Mebus Bekir Başevirgen, Manisa’nın Ahmetli İlçesinde besicilerle tıpkı araya geldi. Besiciler Başevirgen’e kusurlu ekincilik politikaları dolayısıyla hayvancılığın seçkin sabık çevrim henüz de kötüye gittiğini ve ülkede yaşanan ten ve süt krizinin bu politikalardan kaynaklandığını söyledi.

“MAALİYETLERİ KARŞILAYAMIYORSAN YAPABİLECEĞİN YEGÂNE HUSUS BIRAKMAK”

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in dinlediği bir besici, “Bir Vakitler bu köyde seçme evde ikişer üçer hışır varken, zaman dizge hayvancılıktan vazgeçiyor. Ben de kendi ürettiğim arpa ve saman sayesinde direnmeye çalışıyorum. Vakit Kaybetmeden kesif yemi dışardan alarak hayvancılık yapmaya çalıştığım halde uymazlık ediyorum. Güzeşte sene ahit çuvalı 180-200 teklik bandındaydı demincek 350 teklik civarında. Hayvanını, kaba yemini ve kalın yemini dışardan alarak hayvancılık yapmaya etkin yetiştiricilerin hayat şansı gibi değil. Maliyetleri karşılayamıyorsan yapabileceğin yegâne husus bırakmaktır” dedi.

“DEVLETİN BELİRLEDİĞİ AYAK TABANI FİYATI 8,5, MALİYETİMİZ 10 LİRA”

Hayvancılığı sevdiği ve bu işi devam yol açmak amacıyla yapmaya çalıştığını belirten besici, “Sütçülük de yapıyorum. Ürettiğim sütü tertipsiz namına 12 liraya, toptan ise 8 liraya satıyorum. Devletin belirlediği aya denk 8,5 teklik. Bizim maliyetimiz 10 lira civarında. Eş fiyatımız ise 8 teklik. Hayvan sayımın az olması kooperatif veya bağlantı kabil oluşumların ev olması ve soğutma tankımızın olmaması dolayısıyla sütümü uygun şartlarda saye edemiyorum ve 8,5 liranın altında ayrımsız fiyata satabiliyorum. Kaldı ki 10 liraya satsak dahi kardayız diyemiyorum” diyerek konuştu

Benzin inekleri kesilmese ve bu nedenle üretilen süt miktarında azalış olmasa peynir fiyatlarının bile bu büyüklüğünde yükselmeyeceğini söyleyen besici, “Süt ineklerinin kesime gitmesinin nedeni yeme, ilaca mevrut zamlardır. Bunlara 7 kamer süresince zam gelmesin, ego süte remiks gelmemesine razıyım. Hep bunlar birbirini tetikleyen unsurlar. Ben neyi ne kadara alacağımı bileyim ki ona göre üretimimi planlayayım” dedi.

“KENDİ ÜRETİCİMİZİ DESTEKLESEK HENÜZ İYİ DEĞİL Mİ?”

Efsanevi ithalatı yapılması yerine kendi üreticilerimizin desteklenmesi gerektiğini belirten besici, “Hayvanları haricen almaya kalksam üretime bitmeme etme şansım hiç kalmaz. Geçtiğimiz ilk teşrin ayı başlarında yetersiz dışından etkin kilogram 4,50 euroya hayvan ithal edildiğini duydum. İthal edilen hayvanın deli dolu kilosu 90 lira, benim kestirdiğim hayvanın karkas kilogramı 100 teklik. Burada haddinden fazla gereksiz benzeri boyut var. Bu aradaki farkı yabancı ülkelerin yetiştiricilerine aktaracağımıza öz üreticimize versek henüz ferah olanaksız mı?” diye sordu.

Share: