DİYARBAKIR – Fırat kaplumbağasının hassas kabuğu polat telle birleştirildi

Diyarbakır’de nesli tükenme tehlikesi altındaki Fırat kaplumbağasının hassas kabuğu polat telle birleştirildi.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve Türkiye’de Fırat ile Dicle nehirlerinin kenarında cıvıl cıvıl, yumuşak kabuklu Fırat kaplumbağası (rafetus euphraticus), benzeri süre evvel Batman’bile Dicle Nehri kenarında kabuğu şikeste ve durağan halde bulundu.

Haber verilmesi konusunda Tabiat Koruma ve Milli Parklar Yazıhane Müdürlüğü ekiplerince, Ekincilik ve Orman Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi hisse senedi birliğiyle kurulan Diyarbakır’daki Dicle Aşılanmamış Hayvanı Istirdat ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen Fırat kaplumbağası, otama altına alındı.

Merkezdeki veterinerlerce Latince isminden esinlenerek “Rafet” adı sunulan Fırat kaplumbağasının kabuğunun kırıldığı belirlendi.

Dicle Üniversitesi Baytar Fakültesi Cerrahi Asıl Selen Dalı öğretim üyelerince yapılan ameliyatla ur “Rafet”e “serklaj teli” yöntemi uygulandı.

Ur Rafet, tedavinin arkası sıra saf yaşam ortamına bırakılacak.

“Yarasını temizledik”

Merkezde kaplumbağanın bakım ve tedavisinden sorumlu baytar Ayşe Çiftçi Baht, AA muhabirine, bölgede nadir görülen ve nesli ateş altında olan Fırat kaplumbağasının tahminî benzeri kamer evvel kabuğunda kırıkla merkeze getirildiğini söyledi.

Yaptıkları önce müdahalede kaplumbağanın kabuğundaki kırıktan ekolojik ortam kurtçuklar oluştuğunu gördüklerini kaydeden Felek, buna ilişkin yerine içerisindeki dokunun kâh yerlerinin canlılığını yitirdiğini tespit ettiklerini belirtti.

Kurtçukları temizlediklerini tamlayan Kader, şöyle konuştu:

“Yarasını temizledik. Daha sonradan cerrahi anne bilgelik dalındaki hocalarımıza atıf ettik. Onlarda alıngan kabuğu arz mebzul şekilde benzeri araya getirerek serklaj teli işlemini yaptılar. Serklaj işlemi, paslanmaz çelikten telle bundan sonra sert dokuları tıpkısı araya vermek üzere mergup tıpkı cerrahi işlem. Kabuğu üstelik kaba olduğu üzere hocalarımız serklaj takılmasını uygun gördü.”

Fırat kaplumbağasının hemen Türkiye’de tanıdık tıpkı cins olduğu üzere haddinden fazla değerli olduğunu vurgulayan Şans, “İnsanlarımızın nehirlerde balık avlarken ağlarına takılabilir, henüz şuurlu davranmalarını, onlara uymazlık vermemelerini, tehlikesiz olabilecekleri bir alana bırakmalarını, yaralı olanların birlikte bize bildirilmesini ve merkezimize getirilmesini arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: