CHP Umumi Başkanı Kılıçdaroğlu, Mersin Ağacı Muhtarlar Buluşması’nda konuştu: (2)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyetin 100. yılında nüfuz olduğumuzda 100 bin eskimemiş öğretmen ataması yapacağız.” dedi.

Kılıçdaroğlu, Atatürk Kültür Merkezi’nde planlı Mersin Ağacı Muhtarlar Buluşması’nda, ekincilik, hayvancılık, et ve benzin üreticisinin engel ettiğini savundu.

Hollanda’nın almanak ekincilik ürünü ihracatının 180 milyar doların üstünde olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Devasa Türkiye’ye bakın, kötü ekerdik, ihraç ederdik deminden tütünü ithal ediyoruz. Mercimeği, fasulyeyi, pamuğu, eti, etkin hayvanı ithal ediyoruz. Bu Türkiye’yi iyi sarmak midir? Ahali aleme apaz mu boşaltmak gerekiyor? evet ihvan, Cenabıhak aşkına evet. evet bu memleketin arlı insanlar yoluyla yönetilmesi gerekmiyor mu çıktı? Ekincilik Kanunu 21. madde diyor kim çiftçiye temas yıl milli gelirin sunu bir iki yüzdelik 1’i oranında bindi vereceksin, rastgele yıl. Kanun bu, ‘verebilirsin’ değil, ‘vereceksin’ diyor. Yani emredici hükümranlık. Bakın, kanun 2006’dahi bundan sonra, bugüne kadar bu para yüzde 1 kendisine tek verilmedi. Çiftçinin bu iktidardan 273 milyar teklik alacağı var. Siz istediniz mi alacağınızı? Kocabaşı arkadaşlarım, rençperlik yapıyorsanız, kanunun o maddesi sebep uygulanmadı diyerek sordunuz mu? Sormadınız, sormadığınız amacıyla ülke bu halde. Sorarsak Türkiye düzelecek. Yasa bana bu hakkı vermiş, ‘Sen bütçeden bana bu kadar dünyalık ayıracaksın ve bunu bana vereceksin’ diyor, ne vermiyorsun bana? Elinizden markajcı mı var? Nereye gidiyor bu nukut? 5’li çeteler diyorum, facia kopuyor. 5’li çetelerden o parayı alacağım diyorum, kıran kopuyor. Küçümseme veriyorum, sizin huzurunuzda, muhtarların nezdinde bu milleti soyup soğana çeviren, o 5’li çetelerden, o paraların tamamını alacağım, yok yoksul fukaraya vereceğim.”

Canlılık faturalarının haddinden fazla erdemli olduğunun kendisiyle paylaşıldığını aktaran Kılıçdaroğlu, “Fiyatlı, ego üstelik biliyorum. Dedim ki Şanlıurfa Büyükşehir Uray Başkanlığını bize verin, bütün çiftçilere elektriği sunu geç 2 yıl içinde caba vereceğiz, meccani, para almayacağız yani. Erdoğan dedi ki ‘Elinden markajcı mı var, yap’ dedi. Yaptık, Denizli’nin Bozkurt Belediyesi cümbüş santralini kurdu, yani gün enerjisi paneller kurdu, deminden orada çiftçilere neşelilik meccanen veriliyor.” ifadelerini kullandı.

“İktidar olduğumuzda 100 bin bakir öğretmen ataması yapacağız”

Kılıçdaroğlu, kırsaldaki bilcümle okulları açacaklarını, köylerde öğretmen, önder, hayvancılık yapılıyorsa baytar, ziraatla uğraşılıyorsa ekincilik mühendisi ve tekniker olacağını anlattı.

Toplantıda kortej düz muhtarların ilettikleri sorunlara değinen Kılıçdaroğlu, bunları çözeceklerini ve yoksulluğu bitireceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Bu topraklarda tek çocuk yatağa açgözlü girmeyecek. Bu konuda kararlıyız. Cumhuriyetin 100. yılında erk olduğumuzda 100 bin yıpranmamış sarıklı ataması yapacağız. Yemeden Içmeden sarıklı. Diyeceksiniz kim 100 bin atamayı nerden bulacağız. Sayıştay raporları var, ‘138 bin öğretmen açığı var’ diyor. Biz 100 bin atayacağız, peşinden karye okullarını açtıktan sonra ikinci 100 bin öğretmeni atayacağız.” şeklindeki görüşlerini dile getirdi.

Eş destekleri sigortasına değinen Kılıçdaroğlu, “Nerede tıpkı aile hekimi varsa orada sosyal bakım uzmanları olacak. Hep ailelerin durumunu gözden geçirecekler. Yok Yoksul, mânialı ve yaşlı var mı, karı ona bakıyor mu bakmıyor mu, üniversiteye geden çocuğu var mı, ihtiyacı var mı bulunmayan mu, sosyal hizmet uzmanları bunları raporlayacaklar, o rapora göre Ankara’dan kadının vezneci adına rastgele kamer ağır ezgi tıpkı servet mevrut olacak. Nedeniyle benzeri kişinin evet üstelik ailenin yoksulluğunu hoppadak büyüklük ve orada onun evine giren çıkan içtimai hizmet uzmanı bilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“Eleştiriye ihtiyacımız var

Kılıçdaroğlu, devlette doğruluk büyüklüğünde büyük olan bire bir kavramın bile liyakat olduğunu ve bunu sağlayacaklarını belirtti.

Bütün haksızlıklara rağmen milletin ferasetine güvendiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle bitmeme etti:

“Bize galiba köylerde evet de kırsalda düşük görüş çıkmasının kabahati köyde, muhtarda evet da orda etkili vatandaşta değil. O kusur bize ilgili. Sen gittin mi, sofrasına oturdun mu, çayını, kahvesini içtin mi, derdini dinledin mi? Faydalı. Bunları yapmadık, Ankara’dan nutuklar çektik ‘bize düşünce verin’. Demin biz bunu yapıyoruz. Temas yere 24 saat gidiyoruz, oturuyoruz, konuşuyoruz.”

Kılıçdaroğlu, toplumda siyasetçilerin unuttuğu seçkin kesimle bağlantı kurduklarını, onların sorunlarıyla ilgilendiklerini dile getirdi.

Alkışa ihtiyaçları olmadığını tabir fail Kılıçdaroğlu, “Eleştiriye ihtiyacımız var. Bizim görmediğimizi siz görebilirsiniz. Bizim görmediğimiz ayrımsız görüngü olursa bizi uyarabilirsiniz. O açıdan vatandaşın yaptığı temas eleştiriyi şişman tıpkısı dikkatle dinliyoruz.” dedi.

Eksiksizlik Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye’birlikte ayrımsız diyar hariç bilcümle illerde göçmenler var, yani Suriyeli sığınmacılar var, Afganlar var. Onu Türkiye’nin itibarını zedelemeden, rasizm yapmadan, onlar çünkü Itidalli Doğu’dahi tüvana bizim akrabalarımız. Onlar bayramlarda geliyorlar, buradaki akrabalarını ziyarete geliyorlar. Tıpkı dava yaşadılar, Türkiye’ye geldiler, eyvallah ama onların yolunu, köprüsünü, kreşini, hastanesini yaparak onları yeryüzü geç 2 yıl süresince ülkelerine göndereceğiz. Bundan sakıncasız olabilirsiniz. ‘Kimin parasıyla kuşkusuz yapacaksınız?’ diyerek aklınıza o soru gelebilir, Avrupa Birliğinden elde ettiğimiz fonlarla bizim müteahhitler gidip onların tamamını yapacaklar. Bu konuyu ego hem Avrupa Birliği yetkilileriyle görüştüm hem Suriye’den kaçıp Türkiye’ye gelen sığınmacıların yetkilileriyle görüştüm, hiç kimse keder etmesin.”

Türkiye’nin farklı illerinden programa katılan muhtarların üstelik kortej aldığı programa, CHP Umumi Başbuğ Yardımcısı Seyit Torun, Adana Büyükşehir Belediye Reisi Zeydan Karalar, Sazak Büyükşehir Şehremini Vahap Seçer, CHP Mersin Ağacı İl Başkanı Koral Vücut, kâh milletvekilleri ve partililer katıldı.

Programda, partiye katılan bakir üyelere rozet takıldı.

(Bitti)

Share: