“Toprağa İz Bırakan Kadınlar Programı”nda Cumhurbaşkanı Erdoğan sürprizi

Reisicumhur Erdoğan, Dünya Rençper Kadınlar Günü zımnında Emine Erdoğan’ın ocak sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 81 ilden 120 müteşebbis kadının katılımıyla planlı “Toprağa İz Bırakan Kadınlar Programı”na sürpriz iştirak gerçekleştirdi.

Programın arkası sıra Izzetinefis Kapısı önüne gelen Erdoğan, burada müteşebbis kadınlarla ışık çektirdi.

Daha bilahare delege kadınlarla ayrımsız müddet dostane fail Erdoğan, “Hanımın namına vekaleten, kişi yerime asaleten geldim.” dedi.

Erkek çiftçilere, “Bugün Acun Ekinci Kadınlar Haset olduğuna bakarak burada erkeklere benzeri tasarı var. Eş çiftçiler siz neredesiniz?” diye niteleyerek seslenen Erdoğan, bire bir kadının “Sizin için buradayız” sözleri üstüne, “Ben birlikte sizin için buradayım.” karşılığını verdi.

Kadınların taleplerini dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas’a merbut Al köyünden Keziban Bulur’un biçerdöver isteği üstüne, Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye biçerdöver alınması talimatını verdi.

Etkinlik kapsamında sunulacak “Milli Mücadelenin Eş Kahramanları” konulu seyretme gösterisi üzere “Yağız Fatma” rolüne giren aktör Ümmiye Koçak, Erdoğan’ı kostümüyle karşıladı.

Etkinliğe katılan kadınlar, çökertme telefonlarıyla Erdoğan ile tek yegâne fotoğraf çektirdi.

Emine Erdoğan programa kanaat gönderdi

Rahatsızlığı dolayısıyla programa katılamayan Emine Erdoğan de gönderdiği mesajında, Rum topraklarının Allah’ın yeryüzüne benzeri ikramı olduğunu belirtti.

Toprağa bu nazarla bakmanın, onu korumanın ve toprağın insanlar üzerindeki hakkına riayet etmenin herkesin eş sorumluluğu olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Tığ bu hakkı, onu ekerek, zehirli kimyasal maddeler kullanmayarak ve değme şartta doğal yöntemleri yeğleme ederek ödeyebiliriz. En ilkin su tevessül etmek üzere, mecmu doğal kaynaklarımızı hesapçı kullanarak, herkese esin olacak bir örnek ortaya koyabiliriz. Tarım ülkemizin arz nazik zenginliğidir. Bu zenginliğe olan şükrümüzü, toprağımızın beher karışını ekerek gösterelim. Anadolu’nun emektar kadınları olarak rastgele biriniz bereket ve kayra fışkıran topraklarımızın muhafızı konumundasınız. Sizlerden özellikle toprağımızı kompost gübreyle zenginleştirmenizi ve topraklarımızın geleceğe verimliliğini koruyarak aktarılmasında bindi olmanızı istiyorum. İklim değişikliği ile mücadelede yerli ekincilik faaliyetlerinin haddinden fazla kebir bir yeri var. Sizler, yerli tarımı yaşattıkça ve tabiata merhametli yaklaşımınızı sürdürdükçe, bu ülkenin evlatlarına iyice tıpkı geleceği hazırlıyor olacaksınız. Karşı teri ve düzentileme gebe çalışmalarınız üzere seçkin birinize şükranlarımı sunuyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız başta koyulmak amacıyla, programda emeği geçen herkese teşekkürname ediyorum.”

“Kadınlar yerine güçlenmeyi, kadının gücünü öğrendik”

Etkinliğin yapıldığı alanda sergilik açan Adıyaman Atmalı Kadın Girişimi Istihsal ve İşletme Kooperatifinden Nurcan Erdoğan Itimat, yaptığı konuşmada, 11 kadınla 2021’bile kurdukları kooperatifte, yöresel Besni üzümü, Besni biberi ve çıtlık kahvesi kabilinden birçok tabii azık ürettiklerini söyledi.

Böyle benzeri programa katıldıkları üzere kendilerini çok mutlu hissettiklerini tamlayan Güvenç, “Kooperatifleşme yardımıyla kadınlar olarak güçlenmeyi ve kadının gücünü öğrendik. Bire Bir kadınla başladık, 11 olduk, bu sayıyı 11 bin yapmaya hazırız. Bize güvendikleri amacıyla oran büyüklerimize haddinden fazla teşekkür ediyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Eskişehir Nesibe Hatun Doğal Yaşam Köyü kurucusu Nesibe Yavuz üstelik Toprağa İz Bırakan Kadınlar Programı’nın Emine Erdoğan himayesinde katıldığı ikinci izlence olduğunu dile getirdi.

Bu kök programlarla, kadınların kendilerini kızıl hissettiğini nâkil Çetince, Cumhur Reisi Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a kayırıcı odaklı yaklaşımları dolayısıyla teşekkür etti.

Etkinlikte, Aslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu, “Milli Mücadelenin Eş Kahramanları” konulu eylem sundu.

Programa katılanlar kurutulmuş yemiş, sebzeli makarna, doğal salça ve reçellerin saha aldığı stantları gezerek, ürünleri tatma fırsatı buldu.

Share: