Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, Istiklal Günü’nde açıklamalarda bulundu Açıklaması

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ilk günlerinden itibaren hazar görüşmelerinde arabuluculuk görevi üstlendiğini ve hububat anlaşmasının Ankara’nın çabaları yardımıyla yapıldığını söyledi.

Büyükelçi Bodnar, Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını elde etmesinin 31’inci yıl dönümünün kutlandığı Bağımsızlık Haset vesilesiyle AA’ya açıklamalarda bulundu.

Rusya ile Ukrayna beyninde 6 aydır devam fail savaşta Moskova’nın utku elde etme planlarının “ağız ağıza suya düştüğünü” belirten Bodnar, Kiev’i, Çernihiv’i, Sumi’yi savunduklarını, Harkiv ve başka mukavim çok bölgenin ele geçirilmesini engellediklerini ifade etti.

Bodnar, Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde aktif çatışmaların bitmeme ettiğini aktararak, Donetsk, Luhansk, Kherson bölgeleri ve Zaporijya bölgesinin ayrımsız kısmının bu bölgeler arasında meydan aldığını anlattı.

Ukrayna topraklarının tahminî yüzde 21’inin Rusya marifetiyle nehiy edildiğine meni eden Bodnar, “Ukraynalı güçler, Moskof tedarik hatlarına, mühimmat depolarına ve kumanda merkezlerine saldırarak Rusya’nın savaşı sürdürme kabiliyetini tehlikeli şekilde baltalıyor.” dedi.

Büyükelçi Bodnar, özgürlükleri ve devletleri için savaştıklarını kaydederek, Rusya’nın şimdiye çatışma 45 bin personelini kaybettiğini bildirdi.

Türkiye’nin arabuluculuk çabaları

Türkiye’nin, Ukrayna amacıyla mühim eş olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurgulayan Bodnar, “Savaşın ilk günlerinden itibaren Türkiye, Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasındaki sulh görüşmelerinde arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık görevi üstlendi. Türkiye’nin çabaları sayesinde tahıl anlaşması yapıldı.” diye konuştu.

Bodnar, “Türkiye’nin, İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Ukrayna’ya savaşa giden Zalim çekişme gemilerine kapatma yönündeki eylemlerini çokça ölçüm ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk inşaat şirketlerini ülkesinin baştan inşası amacıyla çağırma edeceklerinin altını çizen Bodnar, “Türkiye bizim dostumuzdur ve tığ dostlarımıza karşı her ant yakınlarında ve açığız.” değerlendirmesinde bulundu.

Bodnar, savaşın başında Türk halkından boy bos biçilmez tıpkısı destek gördüklerini bile dile getirdi.

Büyükelçilik binasının insanca yardım cem merkezine dönüştüğüne aksan özne Bodnar, Türk halkının baskı durumdaki Ukraynalı sivil bölüt ödül yaptığını kaydetti.

Tahıl koridoru anlaşması

Tahıl koridoru anlaşmasının ülkesi ve uluslararası bütün üzere önemine değinen Bodnar, ülkesinin azık ürünlerini emin tıpkısı şekilde ihraç edebilmek üzere elan aşkın gemiye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bodnar, anlaşmaya vasıta fail Türkiye’ye ve Mürekkep Milletlere (BM) minnettar olduklarını kaydederek, “Rusya’nın 22 Temmuz’dan itibaren Ukrayna limanlarından tahıl ve gıda ürünlerinin güvenli tıpkısı şekilde taşınması girişimi kapsamındaki yükümlülüklerini adına getirmesini bekliyoruz.” dedi.

Ukrayna ekincilik ürünlerinin ihracatının şimdiden acun pazarını istikrara kavuşturduğu ve fiyatları düşürdüğüne dayalı değerlendirmelerde bulunan Bodnar, bu gelişmelerin etraflı vadede besin krizinin acun gündeminden ağız ağıza çıkmasına katkıda bulunacağını aktardı.

Bodnar, bugün bakımından 700 bin tondan çok Ukrayna tahılının ihracatının gerçekleştirildiğine bel ederek, “Tekmil ülkelerden, Rusya aracılığıyla karışma edilen Ukrayna topraklarından çalınan besin ürünlerini satın almaktan kaçınmalarını bekliyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Zaporijya Çekirdeksel Santrali’nin askerden arındırılması

Büyükelçi Bodnar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Zaporijya Çekirdeksel Santrali’nin askerden arındırılmasına dair açıklamalarını birlikte değerlendirdi.

Avrupa’nın sunma şişman nükleer santrali Zaporijya’daki durumun eleştiri olduğunu belirten ve Çernobil faciasını hatırlatan Bodnar, “(Rusya’nın) Santralci bölgesini mayınladıklarını ve tesisin bunaltıcı ünitelerinde askeri teçhizat ve mühimmat yerleştirdiklerini biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rus birliklerinin Zaporijya Çekirdeksel Santrali’nden derhal ve koşulsuz namına çekilmesi gerektiğini belirten Bodnar, çekirdeksel nâr haiz tesisin ağız ağıza silahsızlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Bodnar, “Rusya Federasyonu’nun insanlığın çağrılarına kulak vereceğini umuyoruz, zira radyasyon eksen tanımaz.” dedi.

Esir değişiminin rastgele zaman ülkesinin gündeminde olduğunu aktaran Bodnar, müzakerelerin sürdüğünü ve şimdiye büyüklüğünde stabil çok vatandaşın takasını başardıklarını söyledi.

Bodnar, bir zamanlar Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın aracısız desteğiyle, Kırım Tatar Meclisi’nin iki temsilcisi olan Akhtem Çıygöz ve İlmi Umerov’u esaretten kurtarmayı başardıklarını hatırlatarak, Türkiye’nin Ukraynalı askerlerin bire bir dakika önceki evlerine dönmesine yardımcı olmasını beklenti ettiklerini kaydetti.

NATO’ya üyelik beklentisi

NATO’nun çağdaş, erdemli hassasiyetli ve canlı silah ve mühimmatlarının ülkesine sevkiyatını hızlandırmak gerektiğini vurgulayan Bodnar, “Yavaş silahlar üstüne Rusya ile eşitliği hangi denli hızlı sağlarsak o büyüklüğünde çokça Ukraynalı er ve sivillerin hayatını kurtarır ve savaşı o denli hızlı kazanırız.” ifadelerini kullandı.

Bodnar, Rusya’nın Ukrayna’ya alın sürdürdüğü savaşın dünyanın bilcümle demokratik devletleri amacıyla gözdağı teşekkül ettiğini söyleyerek, Moskova’nın, Belarus’u savaşa çekme çabalarından vazgeçmediğini aktardı.

“Rusya’nın Ukrayna’ya cebin savaşı toptan güvenlik mimarisinin çalışmadığını gösterdi.” diyen Bodnar, ülkesinin NATO’ya üye olmasının bildirme ruhlu güvenlik garantisi olacağını vurguladı.

Halkın yüzde 72’sinin NATO’ya üyeliği desteklediğini kaydeden Bodnar, bu nedenle NATO’ya örgen olma yolundan sapmadıklarını belirtti.

Büyükelçi Bodnar, ülkesinin Rusya ile masaya oturmasının bir tane şartının Moskof ordusunun Ukrayna topraklarından ağız ağıza hoşgörüsüz çekilmesinden geçtiğini kaydetti.

Ülkesinin barıştan yana olduğunu aktaran Bodnar, “Ukrayna, Rusya’nın kabul ettirmeye çalıştığı kısmi ateşkesten çokça mihman barışı tedarik etmek istiyor.” dedi.

Share: