TEKNOFEST’te bir numara olan “YİĞİDO” takımı, savunma sanayisini hedefliyor

Samsun’birlikte gerçekleştirilen TEKNOFEST 2022’dahi “Sanayide Sayısal Teknolojiler Yarışması – İleri Kol” aşamasında birinci olan Sivas Cumhuriyet Altını Üniversitesi’nin “Tradens” isimli dara taşıma robotunun, defans sanayisinde kullanılması hedefleniyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Talih, TEKNOFEST’te birincilik ve üçüncülük elde fail takımları Senato Salonu’nda akseptans ederek ödüllendirdi.

Felek, TEKNOFEST’te iki takımla yarışmalara katıldıklarını ve alınan sonuçların kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Yarışmada birincilik elde eden “YİĞİDO” takımını tebrik kartı eden Kader, “Cumhurbaşkanımızın elinden ödüllerini aldılar. Diğer takımımız dahi 37 bin 252 bando arasından üçüncü oldu. Parçalanmamış hocalarımıza, takım kaptanlarına ve arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bunu ati yıllarda elan aşkın ödülle taçlandırırız.” dedi.

Yarışmalara iki takımla katıldıklarını ve herhangi bir iki takımında hediye almasının yüzde 100 muvaffakiyet olduğunu vurgulayan Şans, “Şehrimiz ve üniversitemiz açısından de bu şişman ayrımsız başarı. Emeği geçenlere teşekkürname ediyorum.” diye konuştu.

“YİĞİDO” takımının proje danışmanı Bilgisayar Mühendisliği Akademisyen Doç. Dr. Ahmet Gürkan Faziletli ise sanayide dijital teknolojiler yarışması kapsamında planlanan “Tradens” isimli robotun kendisine tanımlanacak görevleri ağız ağıza özerk şekilde yapmak üzere geliştirildiğini anlattı.

“Tradens”mağara karşısına çıkma engelleri algılayıp, uyartı sesi çıkararak 15 saniye beklediğini nâkil Erdemli, 250 kilo yük nakil kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.

“en üst teknolojiler kullanıldı”

Robotun, bireşimli zeka ve iç mekan konum kavrama sistemleriyle kendisine kablosuz kendisine iletilecek veriler üzerinden rotayı bulacak şekilde tasarlandığını dile getiren Erdemli, “en üst teknolojiler kullanıldı, bulunduğu ortamın haritasını ve konumunu algılıyor. Kablosuz enformasyon teknolojilerini kullanarak ateş parçası yahut internet uygulamaları üzerinden emir alacak şekilde tasarlandı.” ifadesini kullandı.

Gelecek planları için üstelik bilgiler veren Faziletkâr, savunma ve üretim sanayinde gestalt ifşa etmek istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Hedefimiz, robotumuzu bu asıl yapılarda bakım verecek şekilde imar etmek. Şu zaman prototipimiz, testleri tamamlanmamasına karşın bu bahsettiğimiz süreçlerin çoğunu yapabilecek yetenekte. Bittabi ki eksikleri var, özellikle yapay zeka kavramlarının merkezinde ki yapılar ile robotumuzu geliştirip sektörde varlığımızı açıklamak istiyoruz. Sanayi, darülfünun, akademik yapılar ve öğrenciler namına tığ bile varız noktasında başladık. Almış olduğumuz bağış dahi gerçekte bu noktada nerede olduğumuzun aynı ispatı oldu, bundan sonra tekâmül etmek üzere da bereketli tıpkısı müracaat.”

Konuşmaların ardından robotun tanıtımı yapıldı.



Share: