TED’İN 41’İNCİ MEŞALESİ BANDIRMA’DA YANDI

Balıkesir’in Bandırma İlçesinde Türk Yetişek Derneği’nin (TED) 41’inci kolejinin kuruluşu törenle gerçekleştirildi. Törene, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamı Engin Ermiş, Erdek Kaymakamı Atakan Atasoy, Bandırma Şehremini Miğfer Boğa, TED Umumi Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Bandırma Koleji Kurucusu Meram Ercili ile çokça sayıda çağrılı ve iye katıldı.

Açılışta konuşan Selçuk Pehlivanoğlu, ‘Bize sorumluluklar mevdu, bu güzel vatanın kurduğu eğitim bilimi alanındaki evvel sivil toplum örgütü olma sorumlulukları mevdu. Önce bize denmiş kim ‘bu milletin evlatları misyoner okullarının elinde’ 1920’lerde Türkiye’nin tamamında 28 pasaj ortaöğretim var, 500’ün üzerinde misyoner okulu var amma evlatlarımızın oraya gitmemesi için nitelikli eğitim vermeniz lazım demişler. Yabancı dilde terbiye vermekten biperva ama milli şuurdan uzaklaşmadan yetişek vermekten bahsediyorum. Onun içindir ki birinci görevimiz ülkenin seçkin tarafına meşalemizi almak olmuş. İkinci adına bize demişler ki elden imkanı olan insanları değil, imkanı sıfır insanları kabul etmek zorundasınız. Zira sokakta simit satanın çocuğunun gözündeki pırıltı kişi temiz evlatlarımıza adil yakınlıkta olmazsa bu ülkenin, bu milletin bol bolamat içindeki geleceğinden bahsedemeyiz. Onun içindir kim biz hem okullarımızda burslar hem da genel forma namına bursalar veriyoruz ve ilkokuldan aldığımız finansal imkanı sıfır öğrencilerimizi üniversitenin sonuna kadar okutuyoruz.Allah’ıma şükürler olsun ki bugün 4 bin evladımıza halk uzatıyoruz. Bunların kestirmece yüzdelik 35-40 tıp kazanıyor, benzeri o kadarı mühendislik kazanıyor ama değme şeyden önemlisi bu yurt kayırıcı kazanıyor, bunu unutmayalım. Ben herhangi bir zaman millî kanallarda söylüyorum; Şayet merhum babam ilkokulda oradan kalkıp Ankara’daki Kızılay Şefkatlilik Yurdunda kalmasaydı, elindeki kemirmek karnesiyle Hergele Meydanı’na seçkin zaman kemirmek kemirmek amacıyla yürümese ben burada değildim. Zımnında benim çocuğum kadar milletin çocuklarına değer vermezsek antrparantez onlara aşkın ayar vermezsek, onlara sahip çıkmazsak bu ülkenin geleceğinden bahsedemeyiz. Bittabi ki şartlı vatanını, toprağını, insanını dost tıpkı yetiştirebilmek. İnsanları varlıklı kimsesiz diye niteleyerek ayırmadan, nerede doğdu nerede oturuyor diye ayrıştırmadan, annesinin babasının giysi tarzı elbet diye niteleyerek parçalamadan amma değerlerine sınırlı, ilkelerle donatılmış bireyler yetiştirmekten bahsediyorum” dedi.

“4 BİN EVLADIMIZA UMUM UZATIYORUZ”

Kaynakların makul kullanılmasına vurgu fail Pehlivanoğlu, “Zaman Türk Eğitim Bilimi Derneği olarak Milli Eğitim Bakanlığımızla karye okullarındaki yaklaşık 650 köy öğretmeniyleyiz. Avrat karye öğretmenlerine, akademik içtimai bindi programı uyguluyoruz. Bugün Milli Terbiye Bakanlığımızla beraber akim okulları muvaffakiyetli düzenlemek amacıyla dokunaklı miktarda projeler gerçekleştiriyoruz. Tığ çünkü bu ilkenin evvel sivil sosyete örgütüyüz. Tanrı nasip ederse dokunmadık çocuk bırakmamaya çalışıyoruz. Burada velililerimiz varsa çocuklarımızın giydiği temas kıyafetten kazandığımız son kuruşuna büyüklüğünde gelişigüzel şeyi bu ülkenin imkanı sıfır çocuklarına harcıyoruz ve helal olsun diyoruz. Temel üçüncü meselemiz; eğitimdeki sosyal adalettir. Maatteessüf ülkemizde, bu güzel vatanda hala sunu şişman içtimai adaletsizliği eğitimde yaşıyoruz. Testle tost arasına sıkıştırılmış, zihinsel bir soykırımla kazara muhatap uğramış, bire bir döl yetiştirmeye çalışıyoruz amma unuttuğumuz bire bir detay var. 21’nci yüzyılda tek uğraş silahla yapılmıyor, zihinle yapılıyor. tek Nobel almış değerimiz ve kıymetimiz hesabına 1000 kıta olması gerektiğini unutmamalıyız. Devletimiz en şişman kaynağı eğitime harcıyor amma çıktıyı mebzul görmek zorundayız. Kaynaklarımızı akıllıcasına örtmek mecburiyetindeyiz. Evlatlarımızı kurslara mahkum değil, okullara sınırlı, öğretmenlerin bulunmaz olduğu, okulun nadir olduğu ayrımsız yapıya kavuşturmak mecburiyetindeyiz. Hayatlarının dönüşüm noktalarını iki lime sınavı geçmeye adamak mecburiyetinde bırakılan, annelerin kolunda eskimiş biricik bileziği kıymak mecburiyetinde bırakılmayan eğitim bilimi sistemlerine ihtiyacımız var. Ego millî kanallarda bile söylüyorum. Yetişek alanında dikkat etmemiz gereken husus binlerce sorunumuz namevcut. Eğitim olsun, bütün olsun yeter. Eğitime ihtiyacımız var, sisteme ihtiyacımız var. Zira unutmayalım kim bu milletin evlatları bize emanettir. Kaynağa harcadığımız kadar çıktıya eksikli olduğumuzu unutmayalım. Eğitimde sosyal adaleti icat etmek için imkanı olmayan çocuklarımızı nitelikli eğitmemiz gerekir. Türk Eğitim Bilimi Derneğindeki yetişek sistemi şudur; bize göre değerleri olmayan ayrımsız sosyete yaşamaz. Nedir ayar? İnancı ve kültürü sıfır tıpkı topluluk yaşamaz. Bize bakarak cumhuriyet kazanımlarıyla donatılmamış bire bir toplumda dirlik bulamaz. Bu nedir? züppe olmadan aydın olmaktır. Çağdaşlığı yakalayıp, değerlerinde ilkelerinle ileriye yürümektir” diye niteleyerek konuştu. TUKSAL: KARARLIYIZ, İNANÇLIYIZ

TED Bandırma Koleji Müessis Vekili Ayben Ercili Tuksal birlikte konuşmasında eğitimin önemine meni ederek şunları söyledi:

‘İnsanlar üzere ahit çok değerlidir. Bu değerli zamanınızı bize ayırdığınız amacıyla çok teşekkür ederiz. Sizleri okulumuzda görmekten çok mutluyuz. Zaman gelişigüzel yürüyeceğimiz bu yolda geçmiş adımı atmanın verdiği heyecanı sizlerle tesahup etmek istiyorum. Geleceğin Mimarları Zer öğretmenlerimiz, gözlerinizdeki imge ışıkları ile sizlere emanet edilen, bu aşağı kalplerin hayata hazırlanmasında arz şişman beyyine sizler olacaksınız. Bizim görevimiz da yarınlarımız için bugünün kıtipiyoz yüreklerini bildirme dolgunca şekilde doldurmak ve bilgiyle donatmaktır. Varlığınız bizim sunu iri gücümüzdür. Siz tayf edeceksiniz tığ hayalinizdeki hedefe revan yolu düz yazı edeceğiz. Hepimiz, evire çevire vatanımızın diri, yenidünya düzenine ayak uydurmuş, çağdaş uygarlık çizgisini aşmış ve rastgele alanda nazik ülkeler ile rekabet edebilecek noktaya mevrut ayrımsız durumda olmasını istiyor, bunun için mücahede ediyoruz. Türk Yetişek Derneği’nin 41.meşalesini taşımaktan onur duyuyoruz. Ted meşalesini ülkemize yakışır şekilde derneğimizin önderliğinde taşıyacağımıza meze veriyoruz. İddialıyız, kararlıyız, inançlıyız, tığ Ted’liyiz. Ati bizim, gelecek hepimizin. Umutlarımız çocuklarımızla yeşerecek.’

Vali Şıldak, Başbuğ Yılmaz, Ilçebay Duayen ve Belediye Reisi Tolga Kele dahi açılışta birer müzakere yaparak okşayıcı olması dileklerinde bulundu. Açılış kurdelesinin kesilmesinin peşi sıra tören düzeni üyeleri okulda öğrencilere sunulan sınıfları gezerek yetişek, tedrisat konusunda yetkililerden bilgelik aldı.



Share: