TBMM Başkanı Şentop, 27. Periyot 5. Yasama Yılı’nı değerlendirdi: (1)

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Meclisimiz, 1 Ilk Teşrin 2021’birlikte başladığı 5. Teşri Yılı’nı sonlandırmış ve tarihinde ilk defa 6. Teşri Yılı’na başlamış olacak.” dedi.

Şentop, yasama kurulu muhabirleriyle TBMM Tören Salonu’nda benzeri araya gelerek sona eren 27. Dönem 5. Teşri Yılı’nı değerlendirdi.

Mersin’in Mezitli ilçesindeki polisevine yönelik yıldırı saldırısını kınayarak sözlerine başlayan Şentop, saldırıda martir olan polis güçleri memuru Sedat Gezer’e Allah’tan rahmet, ailesine ve Güven Teşkilatı’na başlangıç sağlığı diledi.

Devletin dirliğine ve milletin birliğine kasteden bilcümle yıldırı örgütlerini ve adsız sansız-çıplak destekçilerini lanetleyen Şentop, “Ne büyüklüğünde aldangıç kurarlarsa kursunlar Türkiye’nin bu tuzaklara düşmeyeceğine, bazen odakların istediği kabilinden kaosa sürüklenmeyeceğine inancım mecmu.” mesajını verdi.

Şentop, kullanılmamış teşri yılının ferda başlayacağına meni ederek “Meclisimiz, 1 Ilk Teşrin 2021’bile başladığı 5. Yasama Yılı’nı sonlandırmış ve tarihinde ilk kez 6. Teşri Yılı’na başlamış olacak.” dedi.

Meclis’in, aheste tıpkısı yasama yılını geride bıraktığını anımsatan Şentop, 5. Teşri Yılı’nda, Divan Genel Kurulunda, 112 inikat ve 486 oturumun gerçekleştirildiğini, 818 saat 50 an mesai yapıldığını, Umumi Kurul, komisyonlar ve Başkanlık Divanı çalışmaları kapsamında toplam 74 bin 694 bap tutanak tutulduğunu bildirdi.

Şentop, geride mütezayit yasama yılında aralarında Paris Anlaşması’nın onaylanmasını akla yatkın bulan, kadınlara ve afiyet çalışanlarına müteveccih çabukluk eylemlerinin cezalarını artıran, çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona ait faaliyetlerin yürütülmesi sırasında uyulması müstelzim öge ve esasları belirleyen, genel seçimlerde talih barajını yüzde 10’dan yüzdelik 7’ye düşüren, müsilaj sorununun çözümü amacıyla alınması gereken önlemlerin türel çerçevesini çizen ve amme çalışanlarının erkek haklarında iyileştirmeler öngören çokça yüce düzenlemelerin birlikte bulunduğu toplanmış 83 kanun teklifinin yasalaşarak yürürlüğe girdiğini, TBMM Genel Kurulunda muhtelif konularda 31 TBMM Kararı alındığını anlattı.

“Kayıtlı soru ve Divan araştırması önergelerinde rekor”

Şentop, Divan’in yasama dışında çokça yetişkin tıpkı değişik fonksiyonu olan denetim faaliyetleri kapsamında 5. Yasama Yılı’nda, milletvekillerince Sedir Başkanlığına 19 bin 710 yazılmış soru önergesi verildiğini söyledi.

TBMM Başkanlığına verilen yazılı istifham önergesi sayısının 73 bin 500’ü geçtiğine dikkati çekici Şentop, 27. Gün’in, daha esbak teşri dönemleriyle kıyaslandığında TBMM Başkanlığına yeryüzü fazla kayıtlı soru önergesinin sunulduğu devir olduğunu dile getirdi.

Şentop, 27. Çevrim’in, TBMM Başkanlığına verilen yazılmış istifham önergesi sayısı bakımından rekor kıran benzeri devir olduğuna dikkati çekerek “6. Teşri Yılı’nda TBMM Başkanlığına sunulacak soru önergeleri ile gelişigüzel bu rekor elan de efdal sayılara ulaşacak.” dedi.

Meclis Araştırması önergeleri bakımından dahi analog ayrımsız rekorun kırıldığını, 5. yasama yılında Meclis Başkanlığına 6 bin 647 Meclis araştırması önergesi sunulduğunu belirten Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açılışından bugüne büyüklüğünde tamam teşri dönemleri kıyaslandığında bu suret, TBMM Başkanlığına ayrımsız teşri dönemi içinde verilen en aşkın Divan araştırması önergesi sayısına denk geliyor, hassaten önceki 3 yasama döneminde TBMM Başkanlığına sunulan bütün Sedir araştırması önergesi sayısı 6 bin 553 olup bu suret, 27. Devir’in başlangıcından 5. Yasama Yılı sonuna kadar yegâne bir dönemde verilen toplam Divan araştırması önergesi sayısını geçemedi. 27. Yasama Dönemi’nin halen bitmeme ettiği düşünüldüğünde, TBMM Başkanlığına sunulan toplam Meclis araştırması önerge sayısının daha da artacağını ve gelecek yasama dönemlerinde kırılması çok ağırlık olacak tıpkısı rekor seviyesine ulaşacağını söyleyebiliriz.”

Yaşlıların hayatın çeşitli alanlarında yaşadıkları sorunların araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi üzere tıpkısı araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlatan Şentop, “Toplumumuzda ve kültürümüzde haddinden fazla şanlı yerleri mevcut, ailelerimizin asıl direği olan yaşlılara, ihtiyaç duydukları amme hizmetlerini yüksek kalitede, daim ve sürdürülebilir şekilde sunmak üzere alınması müstelzim tedbirleri araştıran bu komisyonumuz, çalışmalarına halen devam ediyor. Bu komisyonun çalışmalarını haddinden fazla eşsiz buluyorum ve yakından takip ediyorum.” diyerek konuştu.

-Soru önergelerinin yanıtlanması

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde teşri organının etkinliği ile ilişkilendirilerek, kayıtlı istifham önergelerinin Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar eliyle cevaplanma oranlarının gündeme getirildiğine değindi.

Şentop, “5. Yasama Yılı içre işleme alınarak muhataplarına gönderilen 18 bin 814 yazılmış istifham önergesinden 3 bin 39’unun süresi süresince, 5 bin 624’ünün ise süresi geçtikten sonra gelmek için bütün 8 bin 663 istifham önergesinin cevaplandırıldığını, 6 bin 420 mukayyet istifham önergesinin ise süresi ortamında cevaplandırılmadığının Mevrut Kağıtlar’da car edildiğini, antrparantez 3 bin 731 kayıtlı soru önergesinin yanıtlandırılma süresinin halen bitmeme ettiğini gözlemliyoruz.” bilgisini verdi.

TBMM’nin 24. ve 26. yasama dönemlerinde istifham önergelerinin muhataplarınca bütün cevaplandırılma oranları yüzde 60,3 ve yüzde 45,4 iken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uygulanan olduğu 27. Aktarılma’da bu oranın yaklaşık yüzdelik 64 olduğunu bildiren Şentop, şunları kaydetti:

“Bu istatistiki verilerden hareketle kâh mebus arkadaşlarımızın soru önergelerine karşılık verilmediği yönünde oluşturmaya çalıştıkları izlenime ve bu noktada önceki teşri dönemlerinden henüz elem benzeri durumda olduğumuz yönündeki eleştirilere katılmamız olanaklı değil. bununla birlikte tekrarlamakta fayda görüyorum, değme hangi büyüklüğünde yazılı soru önergelerinin yanıtlandırılma oranı açısından önceki yasama dönemlerine göre daha bol konumda olsak dahi istem edilen elbette milletvekillerimizin yönelttiği istifham önergelerinin tamamının süresi içerisinde ve yeteri içerikle cevaplandırılması. Bu amaçla 27. Dönem’in esbak teşri yıllarında olduğu gibi 5. Teşri Yılı’nda dahi Cumhurbaşkanı Yardımcılığına ve bakanlıkların her birine 18 Aile 2022 ve 7 Temmuz 2022’bile ayrı ayrı gönderilen yazılarla istifham önergelerine verilmesi gereken cevapların süresi süresince ve TBMM’nin saygınlığına uygun olacak şekilde soruları mecmu olarak karşılayan, tam ve tatminkar nitelikte hazırlanması hususunu iletmiş bulunuyoruz.”

“Yeğleme değil bir ıztırar”

Divan Başkanı Şentop, bağlanmış istifham önergeleri ve Divan araştırması önergeleri özellikle koyulmak üzere Divan Başkanlığına milletvekilleri eliyle sunulan bazı dilekçelerin reddetme edilmesi işlemlerinin ara sıra gündeme getirildiğine işaret ederek “Milletvekillerince TBMM Başkanlığına sunulan önergelerin kâh kriterlere uygunluk noktasında bir denetime bağımlı tutulması TBMM Başkanlığının tercihi değil, Kanunuesasi’dan ve içtüzükten kaynaklanan bir zorunluluk.” dedi.

Milletvekillerinin, soru önergeleri ile araştırma önergelerinde Esas ve içtüzük hükümleri göre hangi unsurlara dikkat etmeleri gerektiğini gayet dolgunca bildiğini vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

“Buna rağmen maalesef önergelerin Kanunuesasi yahut içtüzük gereğince reddetme edilmesini, öz politik yorumunu ön plana çıkarabilme hesabına bilgi yaptıran milletvekillerimiz var. Bunu doğal karşılıyorum. Çünkü elbette onlar, önergelerinin selen olmasını ve çalışmalarının gündeme gelmesini isteyeceklerdir. Ancak bunu yaparken esasta kamuoyu gözetiminde, içre bulunduğumuz bu bina altında Anayasa ve içtüzük hükümlerinin uygulanmasını eleştirmekte nedeniyle bilerek yahut bilmeyerek parlamentoya ve işleyişine engel veriyor. Hassaten bazen arkadaşlarımızın, bu bağlayıcı hükümlerden vazgeçme edilmesini talip ara sıra talepleri dahi var.

(Sürecek)

Share: