Prof. Dr. Osman Samsun: “Tekneleriyle Önemli Oranda Motorin Harcayan Balıkçılar, Ertesi Dönem Denize Çıkmak İstemiyor”

MUSTAFA MAHIR

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun; “Balıkçıyı kıvançlı etmeyen miktarlarda balık avcılığı yapıldığında balıkçılar harcadıkları mazot miktarını dahi zaman zaman alamadıklarını ifade ederek ertesi zaman denize çıkmak istememektedirler ve bir nice balıkçı de böyle yapmaktadır. Bize mevrut duyumlarda ve bize bildirdikleri ifadelerde, ‘Tığ kamuya dosdoğru tıpkısı gıda ürünü çıkarıyoruz. Bunu yıllardır yapıyoruz amma konuşu enerjiye mevrut olan zamlardan zımnında zorlanmaktayız’ demektedirler” değerlendirmesini yaptı.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, artan akaryakıt zamlarından sonraları balıkçıların kazançlı şartlarda sıklet çektiğini belirtti. Samsun, şunları söyledi:

“Balıkçı kesiminde alelhusus denize balık avcılığı için sabah erken saatlerde çıkıp akşam geç saatlere kadar tekneleriyle majör oranda motorin harcayarak bu faaliyeti eden insanların denize kaldıkları rastgele saat, seçme zindelik süresi onların bu gider kalemlerini daha dahi arttırmaktadır. Balıkçılarımız bu nedenle ara sıra istedikleri kadar balık yakalayamadıkları zaman bilindiği amacıyla balıkların barhana zamanı var. Bu barhana zamanı dışında daha az, daha bulunmaz, hacim olarak avcılık açısından balıkçıyı kıvançlı etmeyen miktarlarda balık avcılığı yapıldığında balıkçılar harcadıkları motorin miktarını üstelik arada sırada alamadıklarını anlatım ederek ertesi periyot denize çıkmak istememektedirler ve bir nice balıkçı da böyle yapmaktadır. Bize gelen duyumlarda ve bize bildirdikleri ifadelerde ‘Biz kamuya sağlıklı ayrımsız besin ürünü çıkarıyoruz. Bunu yıllardır yapıyoruz amma iktisadi enerjiye mevrut olan zamlardan dolayısıyla zorlanmaktayız’ demektedirler. Kabil talepleri var. Biz bunun farkındayız. Devletimizin ait birimleri birlikte muhtemelen bunun farkındadırlar. Çözüm istiyorlar. Tabi bunun çözüm merceği üniversiteler değil. Devletimizin ilgili birimleri, ilgilendiren bakanlıkları, politika oluşturanlardır. Tıpkı birlikte şöyle buyurmak geçişsiz. Tıpkısı karı düşünün. Ailede bir nice yavru var. Birçok eş var. Kibar ve küçükler var. Herkesin talebi var. İşte bu talepleri belli oranda düzenleyerek dahi devletin ilgilileri bu probleme aynı çözüm getireceklerdir diye niteleyerek düşünüyorum. Düş diyoruz ki bu yeni yılda bu iş az buçuk elan yavaşlasın. Gine eskisi kadar denizlerimizde balık avcılığını henüz şen yapabilsinler ve halkımıza bu muhteşem protein kaynağını sofralarımıza ulaştırmakta görevlerini yapsınlar diyoruz.”

Share: