Niğde’de yerel kumpir çeşitlerinin ıslahı sürüyor

Niğde’de 10 sayı evcil kumpir çeşidi geliştirildi

NİĞDE Niğde’de su ana kadar 10 domestik patates çeşidinin geliştirildiği Kumpir Araştırma Enstitüsünde, tashih çalışmaları devam ediyor. Enstitünün doku kültürü laboratuvarında tüplerin içinde kestirmece 60 bin invitro nebat ve 70 bin adet mini düğüm, 150-200 titrem ortada üstelik elit kademede tohumluk üretiliyor. Kumpir Araştırı Enstitüsü Müdürü Amaç Pırlak, aynı patatesin meristem dokuyu almakla başlayıp mini yumruyu elde etmeye kadar geçen sürenin ortalama 12 kamer olduğunu söyledi.

Enstitü Müdürü Pırlak, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Tetkikat ve Politikalar Genel Müdürlüğüne merbut enstitüde, gündeş laboratuvarlarda ve eksiksiz kontrollü seralarda evcil çeşitlerin üretimini gerçekleştirdiklerini belirterek, 10 evcil patates çeşidini ülke tarımına kazandırdıklarını kaydetti. Pırlak, ” Bu çeşitlerimizin hususi sektöre devrini gerçekleştik, çoğaltım ve sertifikasyon işlemleri yapılıyor. Bu yıl bakımından yerel çeşitlerimiz Onaran 2015 ve Ün, ilk defa üreticilerimize sertifikalı aynı kademede ulaşacak. Enstitüde evcil çeşitlerin üretimini sürgen doku nesiç kültürü yöntemiyle düzeltme süresini yolmak ile jen kaynaklarını gözetmek için degaje kendisine mergup biyoteknolojik yöntem gerçekleştiriyoruz. Elde ettiğimiz bitkileri, iklimlendirme odasında çoğaltıp büyüttükten sonra eksiksiz kontrollü seralarda mini düğüm üretimini yapıyoruz” dedi.

Enstitüde 12 kamer süresince patates üretimi yaptıklarını tabir fail Pırlak, “Enstitümüzde 12 ay boyunca kumpir üretimine devam ediyoruz. Hemen topraklı sistemde üretim yapmıyoruz. Bire Bir zamanda aeroponik (topraksız ekincilik) ve hidroponik (su ortamında mineral kumanya çözümleri beğenilen) sistemde tohumluk üretmeye devam ediyoruz. Çiftçilerimizin eline elan acul ve henüz çok çeşidin geçmesi amacıyla çalışıyoruz. Şu anda özellikle ülkemizin ihtiyacı olan yemeklik, sanayilik çeşitlerin geliştirilmesiyle ilgili tashih çalışmalarını başlattık. Önümüzdeki zamanlarda bile sanayilik çeşitlerimizi sunacağız ve kumpir sektörümüze kazandıracağız. Icap enstitümüz, lüzumlu üniversiteler, gerekse özel sektörümüzle kumpir tohumluk ihtiyacını sınırlı içi imkanlarla sağlanması amacıyla bilcümle alay malay elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Doku kültürü laboratuvarımızda tüplerin ortamında kısaca 60 bin invitro bitki üretiyoruz. Bunun yanı sıra 70 bin nüsha mini düğüm, 150-200 ton ortada bile seçkin kademede tohumluk üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Share: