Siirt Üniversitesinde (SİÜ) öğrencisi Musa Alak, üniversite yerleşkesindeki bire bir kameriyede geliştirdiği sistemle zaman enerjisiyle şarj istasyonu ve aydınlatma ünitesi kurdu.
SİÜ Mühendislik Fakültesi Neşelilik Elektronik Mühendisliği Bölümü sonuç dershane öğrencisi Alak, lisans bitirme tezi kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkati kısaltmak ve kullanma alanı mütezayit devir enerjisinin neşelilik enerjisine dönüştürülmesine yönelik emek yaptı.
Bu kapsamda vacip izinleri aldıktan sonradan arkadaşlarının birlikte desteğiyle SİÜ Kezer Yerleşkesindeki tıpkısı kameriyenin çatısına çağ paneli kuran Alak, 4 kişinin benzeri anda çokbilmiş cihazlarını yükleme edebileceği istasyon ve akşam saatlerinde dahi öğrencilerin kitap okuyabilmesi üzere tavzih ünitesi projesini hayata geçirdi.
Musa Alak, AA muhabirine, gündüz enerjisinin yetişkin tıpkısı yere ehil olduğunu belirterek, tez danışmanı Doç. Dr. Melih Kuncan’ın önerisiyle bu çalışmayı yaptığını söyledi.
Doç. Dr. Melih Kuncan de bölümün 3. ve 4. sınıflarında okuyan öğrencileriyle lisans kat tezi kapsamında kâh edimsel Ar-Ge ve türlü icraat yaptıklarını kaydetti.
Son yıllarda Türkiye ve dünyada yenilenebilir enerjiye ilginin tezce arttığını tabir eden Kuncan, “Biz dahi kâin lisans kat öğrencilerinden birkaçına süssüz uygulamalar vererek yenilenebilir enerjiden farkındalık tahsis etmek istedik. Bu anlamda gençlerimizin deli dolu namına kullandığı kameriyelerden birine ders çalışırken kullandıkları cihazlarının bataryalarını yükleme edebilmesi için böyle benzeri proje hayata geçirildi.” dedi.
SİÜ Mühendislik Fakültesi Cıvıltı Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Muazzez Eviz de, proje sebebiyle akşama akilane şarjı biten telefonunu kameriyede otururken yükleme edebildiğini anlattı.