Diyarbakır’da hastalara duyum yitimi eşliğinde MR çekimi yapılıyor

Diyarbakır’da hastalara anestezi eşliğinde MR çekimi yapılıyor

DİYARBAKIR – Keyif imkanlarındaki başarılarıyla ilerleyici Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Bilimi ve Araştırma Hastanesinde bala ve süt kuzusu hastalara duyum yitimi eşliğinde Emar çekimi yapılıyor.

Sayrılarevi bünyesindeki MR çekim odasında hastaların dirimsel fonksiyonlarının tehlikeye sokulmadan altyapının hazırlandığını tamlayan Duyum Yitimi ve Reanimasyon kliniğinde Dr. Öğretim Üyesi Mürtefi İhsan Babayiğit, MR çekilemeyen bala, süt kuzusu ve kâmil hastalara anestezi eşliğinde MR çekimlerimize başladıklarını söyledi.

Hastalara amade tıpkısı şekilde randevuları verildiğini rapor eden Dr. Yürekli, “Hele Diyarbakır ili içerisinde yahut yer illerden MR isteminde bulunan hastalar, sair hekim arkadaşlarımızla bize yönlendiriliyor. Biz mülhak binamız olan eş veladet ve asıl binamızdaki duyum yitimi polikliniğinde hastalarımızı sanki ameliyathaneye girecekmiş gibi hazırlığını yapıyoruz. Sonra kendi istimara duyum yitimi formumuzla bu arada ailelere önerilerde bulunuyoruz. Planladığımız günler içerisindeki Son Teşrin ayında, Perşembe ve Cuma Namazı günleri öğleye kadar duyum yitimi eşliğinde MR çekimlerini yapıyoruz” dedi.

Bebekler ve çocukların özellikle sınırlı alanda kalmalarından muhit bazen akım edebildiklerini tabir fail Yürekli, “Bu durumda fon kalitesi düşüyor. Böylece çekilen MR’ın yorumlanması ve tanının gecikmesine etmen olabiliyor. Tığ da bu hareketi sunma uzuv uğratmak için sedasyon dediğimiz, derinliği kontrollü kendisine ayarlanabilen gaflet verimsiz anestezimizi uyguluyoruz. Erken teşhis ve er tedavi yöntemindeki sunu oylumlu aşamalardan bire bir tanesi akıllıca görüntüleme ve bu görüntülemenin yorumunu doğru yapıp tanının konulabilmesidir” diyerek konuştu.

Ailelere MR çekiminden önce hastalar amacıyla nelere dikkat etmeleri gerektiğini belirten Yürekli, “Ailelere diyeceğimiz, hastamız anne sütü alıyorsa ayrımsız bebek, 4 saat öncesinden beslenmenin kesilmesi ister. Şayet alışılagelen mama alıyorsa 6 saat öncesinden kesilmesi yeterlidir. Erişkinlerdeyse 8 saat kıtlık istiyoruz. Bunun sebebi, duyum yitimi verdiğimiz ant MR işlemi sırasında hastada değme bulantı veya gaseyan olmaması içindir” ifadelerinde bulundu.

Share: