Bursa Büyükşehir Belediyesi, Eş ve Demokratlık Derneği (AŞAMA) Bursa Şubesi ile Anadolu’dan Yeryüzüne Kadın Sivil Sosyete Kuruluşları (AYSİT) Vakfınca “Ben, Tığ, Öbür” mevzulu konferans düzenlendi.
Tayyare Firez Merkezi’ndeki konferansın açılışında konuşan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Melik Çavuşoğlu, programın hayırlara vasıta olmasını diledi.
“Tığ” ve “diğer” kavramlarının gerçekte istenmeyen neticelere ulaştıracak ayrımsız tarzı ihtiva ettiğini belirten Çavuşoğlu, nefreti, nefret söylemini ve tiksinme suçunu tetikleyen bire bir yaklaşım olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, ülkede yıllarca muhafazakar kesimin bürokrasiden, idare erkinden, içtimai hayattan, merkezileşmiş odaklardan uzak tutkun olmak istendiğini anlatarak, şöyle konuştu:
“Türkiye daha çok kabuklarını kırdı. Geldiğimiz noktada o günün fikri altyapısı bugünün us ve ifade hürriyeti parantezine alınmaya çalışılarak anlatım ediliyor. Hangi büyüklüğünde ayar varsa, ne büyüklüğünde kutsiyet atfettiğimiz husus varsa onlara ilgili söylenen gelişigüzel kortej ifade özgürlüğü parantezinde değerlendiriliyor. Halbuki tamlık karşısında apayrı bazı meze harcama edenlerin tabir özgürlüğü bu anlamda ironik benzeri şekilde bulunmayan sayılıyor. İnsanlar bilmediğinin cahili. Bunların bizim hakkımızda ya bile senelerce ayrımlı gözle bakmış olduğu kimseler hakkındaki düşüncelerini değiştirmemiz çok pres. Bu banal yumruk bir özdek ama tığ bunun mücadelesini vermekle mükellefiz diyerek düşünüyorum.”
İslamofobinin günümüzün fenomeni haline geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün bizim Günindi toplumlarında kültürel ve ırkçılık namına nitelediğimiz İslam karşıtlığı, İslamofobi çabucak Batının bir problemi olmaktan artık. Antalya’daki benzeri öğrencinin Kur’an-ı Eli Açık karşısındaki bilinçli evet dahi şuursuz düzeyde göstermiş olduğu hakaret, sonraları İzmir’deki esasen oylumlu kitabımızın yakılması hadisesi esasta tehlikenin bütün üstelik kişi boyutlarımızda olduğunu bize gösteriyor. Hiç kimseyi ötekileştirmeden hoşgörüyle, dostça hareket ederek söylemek bildirme nazik sorumluluğumuz haline geldi diyerek düşünüyorum.”
Bursa Büyükşehir Şehremaneti Komutan Vekili Halide Serpil Delimsirek, ETAP Bursa Temsilcisi Gülhan Keskil ve AYSİT Vakfı Başkanı Serpil Balat bile katılımcılara seslenme etti.
Açılış konuşmalarının peşi sıra Türkiye İnsan Hakları ve Teadül Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Aşure Ayı Kılıç, Prof. Dr. Alaz Erkilet, Prof. Dr. Şaban Mürtefi Düzgün, Doç. Dr. Enis Doko konferans verdi.
Konferansa, DÜRÜST Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten ve çokça sayıda çağrılı katıldı.