Bir Nice filmin çekildiği Yeşilyurt’ta 90 han depremlerde hasar gördü

Konakları, tescilli yapıları ve yeşil alanlarıyla ilkin gâh film ve dizilere familya sahipliği fail Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki 100 konaktan 90’ı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde hasar gördü.

Yöreye has mimarlık özellikleri yansıtan, kerpiç, ahşap ve taş kullanılarak mensur edilen bir nice yapıya ehil Yeşilyurt, “asrın felaketi”nde büyük ateş aldı.

Restorasyon projelerinin uygulandığı Ezgi Caddesi’ndeki tarihi Yeşilyurt konakları ile müzelerde de hasarın oluştuğu ilçede çöküntü tahammül çalışmaları sürüyor.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle serencam yıllarda yönetmen ve yapımcıların de ilgisini calip ilçede, 13’ü tescilli 100 eğlek bulunuyor. Önceden “Zalo”, “Esrarlı Köy”, “Hanzap”, “Bakıcı”, “Gösterge”, “Sonuç Dilek” filmlerinin birlikte “Muğlak” dizisinin çekildiği Yeşilyurt’taki konaklardan 90’ı depremlerde hasar gördü.

Yeşilyurt Belediye Reisi Mehmet Çınar, AA muhabirine, ilçedeki tescilli binalar, konaklar ve müzelerin depremlerden dokunaklı etkilendiğini söyledi.

Gelen ziyaretçilerin kentin kültürünü ve tarihini öğrendiği sokakların harabeye döndüğünü tamlayan Çınar, şöyle konuştu:

“Ekin ve Turizm Bakanlığımız depremden hasar gören tescilli tarihi binalarla ilişik iş başlattı. Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ise umumi planlama ile ilişik çalışmalarını sürdürüyor. Buraların haddinden fazla aceleci tıpkı şekilde ayağa kaldırılması üzere hep elinden geleni yapıyor. Tarihi mekanların kurtarılmasına müteveccih çalışıyoruz. İnşallah tarihi ve tabii güzellikleriyle öne çıkan yerlerimizi beraberlik ile baştan dizayn edeceğiz.”

“Yerel ve ecnebi turistlerin adeta zaman aldığı yerlerin arasındaydı”

Mollakasım Mahallesi Muhtarı Musa Taşdemir ise mahallerindeki yaraların sarılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

İlçede geçmişi 350 yıl öncesine dayanan mahallelerinde depremden ilk çöz turizmin çok enerjik olduğunu anlatan Taşdemir, “Burası yerel ve ecnebi turistlerin adeta çağ aldığı yerlerin arasındaydı, çekicilik merkeziydi.” dedi.

Tarihi han ve çatı sayısının aşkın olması zımnında mahalleye yönetmen ve yapımcıların serencam yıllardaki ilgisinden bahseden Taşdemir, bölgede birçok filmin çekildiğini aktardı.

Gündüzbey Mahallesi sakinlerinden Mehmet Aslan bile “Mahallemiz, il dışından mevrut vatandaşlarımızın uğrak yerleri beyninde saha alıyordu. Bu mahallede beyaz perde filmleri çekildi. Ayrıca mahallemiz mutfağı ile öne çıkıyordu.” diyerek konuştu.

Erhan Müft dahi Güzdüzbey Mahallesi’nin depremden önce yerel ve ecnebi turistlerin demet gösterdiği yerlerin arasında meydan aldığını kaydederek, “Beklentimiz tarihi ve turistik mekanları ile öne sâdır mahallemizin bire bir zaman geçmiş toparlanarak eski günlerine dönmesi.” ifadesini kullandı.

Share: