Bilecik’te nar hasadı başladı: Hem reçel hem birlikte un elde edildi

Bilecik’te nar hasadı başladı: Hem reçel hem üstelik un elde edildi

Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Faziletkâr Okulu Gıda İşletme Bölümü öğretim yardımcısı Sevinçli Kaplan: “Narın herhangi bir şeyi yapılabilir”

Besin Nitelik Arama Bölümü Öğrencisi Eslem Erdoğan:

” Nar ununu, unlu mamullerinde ve besin aroması namına kullanabiliyoruz”

BİLECİK – Bilecik’te narın deyim yerindeyse ‘Etinden sütünden, herhangi bir şeyinden’ yararlanılırken, deminden bile reçeli yapılmaya başlandı. Küsurat posaları ise kurutularak nar unu elde edilirken, hedef bu undan atlatmak fora etmek.

Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklar olan Bilecik’te nar hasadı önceden, sarayının nar ihtiyacının kısaca yüzdelik 50’sinin karşılandığı narın reçeli, sirkesi, pekmezi ve mütezayit ürünlerden unu yapılmaya başlandı. Bilecik’in İnhisar ilçesinde yetişen ve “Deve Cerrar Nar” namına adlandırılan narın hasadında sona gelinirken, bu yıl 6 bin ton hasat yapıldı.

” Narın temas şeyi yapılabilir”

Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Efdal Okulu Gıda İşletme Bölümü öğretim yardımcısı Mutlu Kaplan, narın gelişigüzel şeyinden tıpkısı üretim yaptıklarını anlatarak “Narın seçkin şeyi yapılabilir. Tığ güzeşte haftadan beri yapmış olduğumuz çalışmalarda narın sirkesi, narın ekşisi, nar pekmezi, nar tozu, çiçeğinden şerbetler ve farklı ulama maddeleri, nar reçeli, çekirdeğini kurutup nar çekirdeğinden yağ elde ediyoruz. Pekmezinden birlikte bastık yapabiliyoruz. Dolayısıyla temas şeyi, narın tek atığı olmadan işlenebilir. Hedefimiz budur. Bununla ait çalışmalarımıza biraz elan yoğunlaşmamız gerekir. Benzeri zamanda narın kabuğu ve içini kurutarak nar çayı yapmaya başladık. Zımnında narın hep ürünleri işlenebilir durumda. Değme şey değerlendirilebilir” dedi.

” Bunun birlikte nar çekirdeğinin ayrıca içindeki yağları alıyoruz”

Ongun Kaplan narın farklı küsurat kısımlarını kuruttuklarını anlatarak, “Daha aşağı parçalara ayırıp öz haline getireceğiz. Bu da alışılagelen öz yapar üzere demlenip 5 an hamam suda demlendikten sonradan bu kabuklarını alıyoruz ve tatlandırıyoruz içilebilir kuzuluk getiriyoruz. Balla içilmesi henüz uygun evet. Antioksidan özelliği var. Şuan da nar çekirdeklerini türap ayla getirdik. Türap halindeki bu nar tozları, unlu mamulleri ilkin atılmak için birçok yerde yardım maddesi kendisine kullanılabilir. Bunun yanı sıra nar çekirdeğinin ayrıca içindeki yağları de aldık. Nar çekirdeği hasım. Haddinden Fazla ayrı ayrı alanlarda kullanılabilir. Aromatik yağlar sınıfında olan tıpkı yağ. Serencam kendisine birlikte pestilini yaptık. Yani nardan bütün ürünleri yapmış olduk” dedi.

“1 hafta içerisinde nar sirkesi elde ettik”

Faziletli Okulunda Gıda Bölümü öğrencisi Berivan Evre, ise, “Tığ nar tanelerini ayıkladık ve biraz su ekledik. Üstünü biraz açıklık bıraktık çünkü dönme geçtikçe üste çıkma nar taneleri ve ekşi üzere gereken aynı molekül. Bal şeker ve ayva sirkesi ekledik fermantasyon için. 1 hafta içerisinde nar sirkesi elde ettik bu şekilde. 1 hafta içerisinde oluyor ama elan iyi ve kaliteli olabilmesi amacıyla 5-6 ay beklemesi henüz iyi peki” dedi.

” Biz nar ekşisi ürettik”

Iz Faziletli Okulunda Besin Nitelik Bölümü öğrencisi Nazlı Özçoban ise, “Biz nar ekşisi ürettik. İlk başta narların tanelerini iyice ayıkladık. Ayıkladıktan bilahare nar tanelerini suyunu sıktık. Suyunu sıkarken alelhusus çekirdeğinin kırılmamasına ilgi ettik hoşlanma açısından. Henüz sonradan 8-10 saat kaynatma işlemi uyguladıktan sonraları istediğimiz kıvama gelince dolum işlemini gerçekleştirdik ve tüketime hazır şekilde bekletildikten bilahare tüketilebilir” ifadelerine düz verdi.

” Nar reçeli yaptık”

Gıda Kalite Taharri Bölümü öğrencisi İkra Dikkat, nardan reçel yaptıklarını anlatarak, “Nar reçeli yaptık. Önceki narları ayıkladık. Sonraları degaje bir tencereye aldık. Üzerine birkaç felç limon ekledik. ayrımsız şeker hastalığı miktarı ekledik. Daha sonraları narları kestirmece 1 saat koyulaşıncaya büyüklüğünde kaynatıp reçeli elde ettik.” dedi.

“Nar ununu, unlu mamullerinde ve gıda aroması namına kullanabiliyoruz”

Akıbet kendisine Azık Nitelik Taharri Bölümü Öğrencisi Eslem Erdoğan ise, “Nar ekşisi ve nar pekmezi yaparken küsurat çekirdeklerimizi bu kurutucumuzda kurutuyoruz. Daha sonra öğütücümüzde küsurat çekirdeklerimizi öğütücü üstelik çekerek nar unu elde ediyoruz. Nar ununu, unlu mamullerinde kullanıyoruz. Besin aroması olarak kullanabiliyoruz” dedi.

Share: