(ARŞİV) ANKARA – Sakat başbakanlardan Mutlu Yılmaz’ın vefatının ikinci yılı (1)

Türk siyasetinin heybetli aktörlerinden biri olan ve 3 ayrı ortak yönetim hükümetinde Başvekâlet görevini üstlenen, 30 Teşrinievvel 2020’üstelik hayatını kaybeden Mutlu Yılmaz, vefatının ikinci yılında anılıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, siyasal yaşamına 1980’li yıllarda başlayan, Izzet Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Başvekil Yardımcılığı, Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanlığı ve üç defa Başvekâlet eden Sevinçli Yılmayan, Türk siyasetinde büyük isimler arasında yerini aldı.

Ahmet Mesut Yılmaz, 6 Kasım 1947’de İstanbul’da doğdu. Avusturya Lisesi’nde başlayan ortaöğretimini, İstanbul Koca Lisesi’nde bitirdi. Ankara Üniversitesi Panel Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nden çıkışlı olan Yılmayan, 1972-1974 yılları beyninde Almanya’nın Köln Üniversitesi İktisadi ve Içtimai Ulum Fakültesinde faziletkâr lisans çalışması yaptı.

Yılmayan, 1975-1983 yılları ortada kimya, dokuma ve ulaştırma sektörlerindeki çeşitli hususi şirketlerde idareci adına fariza aldı.

Yılmaz, 1983’te kurulan Anavatan Partisi’nde kurucu üye ve genel başkan yardımcısı oldu. Bir yıl kasım ayında yapılan genel seçimde Rize’den milletvekili seçildi.

Birinci Turgut Özal hükümetinde Bilgilendirmeden Mesul Fehamet Bakanlığına atanıp Hükümet Sözcülüğü eden Yılmayan, 1986’da Firez ve Turizm Bakanı oldu. Bu dönemde Türkiye-Federal Almanya ve Türkiye- Yugoslavya tutum kompozit komisyonlarının başkanlıklarını örümcek Yılmaz, 29 Kasım 1987 seçimlerinde baştan Rize Milletvekili seçildi.

İkinci Özal hükümetinde Dışişleri Bakanlığına atanan ve 1988 yılından sonraları Avrupa Demokratlık Birliği Genel Başbuğ Yardımcılığı özne Yılmayan, Akbulut Hükümeti’nde de üstlendiği bu görevden 20 Küçük Ay 1990’da çekilme etti.

53. Hükümet’in Başbakanı yerine görev yaptı

Mutlu Yılmaz, 15 Haziran 1991’de yapılan Anavatan Partisi Balaban Kongresi’nde Umumi Başkanlığa seçildi.

Kurduğu hükümet 5 Temmuz 1991’da TBMM Genel Oturmuş’nda güvenoyu aldı. 20 Ilk Teşrin 1991’de yapılan umumi seçimlerden sonra temel aykırılık partisi lideri olarak çalışmalarını sürdürdü. 24 Mesafe 1995’te yapılan genel seçimler sonrası Anavatan Partisi ile Hak Yolu Partisi vasıtasıyla oluşturulan 53. Hükümet’in Başbakanı olarak fariza yaptı.

28 Gücük Ay sürecinde Mecliste tehalüf milletvekilleri azınlıkta olmasına karşın, Reisicumhur Süleyman Demirel eliyle hükümeti kurmakla görevlendirildi. Yılmayan’a mail milletvekilleri, Demirel’in eski partisi DYP’den çekilme ederek Demokrat Türkiye Partisi adı altında toplandı ve ANAP-DSP-DTP koalisyonunun oluşturduğu ANASOL-D hükümeti 1997 yılı Haziran ayında kuruldu. Yılmayan, 55. Hükümet’te Başbakanlığı üstlendi.

25 Kasım 1998’üstelik, Cumhuriyet Altını El Partisi’nin kendisi ve Ululuk Bakanı Gündüz Taner üzere verdiği gensoru önergelerinin TBMM’bile kabul edilmesinden sonra incizap fail Yılmaz, 18 Nisan 1999’da yapılan umumi seçimlerde partisinin büyük fikir kaybına rağmen DSP-MHP-ANAP koalisyonunda saha alarak Mehabet Bakanı ve Başvekil Yardımcısı oldu.

Milli Düzenlilik Kurulunun 19 Gücük Ay 2001’deki toplantısında, Cumhur Reisi Ahmet Necdet Sezer ile Başvekil Bülent Ecevit beyninde “Kanunuesasi fırlatma” tartışması yaşandı. Türkiye’yi balaban kazançlı krize sürükleyen bu olayın yaşandığı dönemde Başbakan Yardımcısı olan Mesut Yılmayan, “Başvekil’a bu konuda bindi vermek, politik benzeri sorumluluktur. Yapılan alım satım tamamen haksızdır.” sözleriyle Ecevit’in beraberinde kayran aldı.

Yılmayan, 3 Teşrinisani 2002 seçimlerinde partisinin yüzde 5 fikir oranı ile barajın altında kalmasından bilahare görevinden çekilme etti. Rize’den saylav seçilecek görüş oranına ulaşmasına karşın lideri olduğu ANAP yüzde10’luk barajın altında kaldığından milletvekili seçilemedi.

Şanlı Sedir’da yargılanan önce Başvekil oldu

Türkiye, 1997’da Türkbank’ın özelleştirilmesi süreciyle ilişik ortaya atık iddiaları tartışırken, o dönemin başbakanı Mutlu Yılmaz’ın ihaleye ara bozuculuk karıştırdığı iddiaları nedeniyle Kocaman Divan’a revan süreç başladı. Mesut Yılmayan ve Zaman Taner hakkında 13 Orak Ayı 2004’te TBMM eliyle Türkbank ihalesi dolayısıyla Önemli Divan’a atıf kararı makbuz. Yılmayan ve eski Mehabet Bakanı Gün Taner’in Cesim Divan’da yargılanmalarına 16 Küçük Ay 2005’te başlandı. Sonunda ilk kez eski aynı Başvekil, Koskocaman Meclis karşısına çıktı. 23 Haziran 2006’ya kadar süren yargılama böylecene, heyet eski Başvekil Sevinçli Yılmaz ve bozuk Celal Bakanı Çağ Taner hakkındaki suçu “görevi kötüye istimal” namına akseptans etti ve Şartla Salıverilme Yasası uyarınca amme davasının stabil hükme bağlanmasını erteledi.

Yılmaz, kararın peşi sıra, dava süresince siyasetle ilişik mevrut talepleri askıya aldığını belirterek “Bugünden itibaren bu yönde temaslar yapacağım. Eğer Türkiye’ye bir şeyler verecek durumdaysam, şayet benim da katkıma gerekseme olacağı kanaatine varırsam, o ant siyasete dönerim.” diye siyasete aktarılma sinyali verdi.

Bağımsız milletvekili seçildi

25 Mayıs 2007’bile Rize’den özgür milletvekilliği adaylığını açıklayan Mutlu Yılmayan, 22 Temmuz 2007’de yapılan umumi seçimlerde Rize’den bağımsız milletvekili yerine TBMM’ye girmeye türe kazandı.

2009’da Anavatan Partisi ile Hak Yolu Partisi’nin birleşmeleri sonucu kurulan Demokrat Parti’ye 31 Ilk Teşrin 2009’da sabık Yılmayan, 15 Ocak 2011’de Namık Eksiksizlik Zeybek’in genel başkan seçilmesinin ardından Demokrat Partiden 18 Eş’ta istifa etti.

Budapeşte’dahi yumruklu saldırıya uğradı

Siyasi yaşamında Avrupa Birliği yanlısı politikalar yürüten, Avrupa Birliği ile ilişkilerin bütün üyelik hedefi korunarak geliştirilmesinin önemini sıkça dile getiren Mutlu Yılmaz, 1996’da ANAP Genel Başkanlığı döneminde, ziyarette bulunduğu Macaristan’ın başkenti Budapeşte’bile yumruklu saldırıya uğradı ve burnu kırıldı.

“Devleti mafyadan temizleyeceğim” diyen evvel Başbakan olduğunu anlatım fail Yılmaz, saldırıyı, “Bu mesele benim meselem değil. Sizin meseleniz. Eğer ben bu meselenin üstüne gittim diye burnuma baskı yemişsem, bu yumruk bana değil sizedir.” sözleriyle değerlendirdi.

8 almanak okunabilen zorunlu eğitimin Türkiye’nin sunma şanlı gündem maddesini oluşturduğu 1997 yılında, akıcı eğitimi uygulayacağı sözünü veren Mutlu Yılmaz’ın başbakanlığında kurulan hükümetin protokolünde, “Sekiz almanak mecburi ve okunabilen temel yetişek uygulamaya konulacaktır.” hükmü vadi aldı.

Susurluk raporu hazırlattı

3 Son Teşrin 1996’daki Susurluk kazasının ardından ortaya atılmış iddialar ve bağlantılar, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, itimat ve adli makamlar ile sivil sosyete kuruluşları beyninde değişik boyutlarıyla araştırı konusu yapıldı.

Sevinçli Yılmaz’ın Başbakan olmasından sonradan Susurluk angajmanlı olayların araştırılması amacıyla umum yetkili kendisine görevlendirdiği Başvekillik Teftiş Heyeti Başbuğ Vekili Kutlu Cidal, raporunu tamamlayarak Başbakanlığa sundu.

Raporun aynı kısmı bizzat Ongun Yılmaz vasıtasıyla kamuoyuna açıklandı. Yılmayan, hazırlattığı bu rapor dolayısıyla sonraki yıllarda tanıdık ara sıra davalarda şahit oldu, raporun sorun dosyalarına tanıt kendisine girmesi istendi.

28 Küçük Ay dönemine ait 103 sanığın “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini zorla düşürmeye ve devirmeye ortaklık” suçundan yargılandığı davada, “REFAHYOL Hükümeti”nden sonraları kurulan 55. Hükümet’in Başbakanı olmasından âlem şahit yerine dinlenen Sevinçli Yılmaz, “Ülkü, bana bakarak bozulmuş benzeri davadır.” dedi.

Evlat acısı yaşamıştı

Berna Yılmaz’la evli olan ve iki çocuğu kâin Mutlu Yılmayan, 16 Mesafe 2017’dahi şişman oğlu Mehmet Çetin Yılmaz’ı kaybetti. Beykoz’daki evinde geberik bulunan 38 yaşındaki Ağır Yılmayan’ın silahla intihar ettiği belirlendi.

Koyu tıpkısı Galatasaray taraftarı ve kurultay üyesi de olan Mutlu Yılmaz, etkili siyasette bulunduğu dönemde çocuklarıyla sıkça zerrin-kırmızılı takımın maçlarını strateji etti.

Ongun Yılmaz, 30 Ekim 2020’birlikte otama gördüğü Şişli’deki Florence Nightingale Hastanesi’nde 73 yaşında gönül veda etti. Yılmaz, Kanlıca’daki karı kabristanında oğlu Mehmet Yavuz Yılmayan’ın yanına defnedildi.

Share: