Akıllı muvasala sistemiyle kazalara takkadak engelleme edilecek

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde lise öğrencilerince tasarlanan ve TEKNOFEST’te birincilik ödülü olan düşüncesiz muvasala sistemiyle, kazazedelere er müdahale edilerek duygusal kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Siverek Fen ve Müzakere Merkezi (BİLSEM) öğrencileri ve öğretmenlerince türlü lamise ve uyartı ekranlarıyla tasarlanan fikirli muvasala sistemi, kaza simultane keyif ve güvenlik birimlerine bilgi verilmesini sağlıyor.

Kazalara vaktiyle yapılacak engelleme ile birey kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenirken, uyartı ekranlarıyla de karayolunu kullanan sürücülere kaçıncı kilometrede kaza yaşandığı bilgisini aktarıyor.

Samsun’birlikte planlı TEKNOFEST’te lise seviyesi Akıllı Muvasala Yarışması’nda “Kodboy” takımının projesi bir numara seçildi.

“Bizim yegâne amacımız avlu yetişmek”

BİLSEM danışman öğretmeni Sulh Mustafa Özsüllü, AA muhabirine, muvaffakiyetsiz denemelere karşın pes etmediklerini ve çalışmaya bitmeme ettiklerini söyledi.

İnsan hayatının çokça yüce olduğunu anlatan Özsüllü, şunları kaydetti:

“Bizim amacımız sahn yetmek. Gaziantep’te yaşanan ilçe bizim projemizin hangi büyüklüğünde mukteza olduğunu bize gösterdi. Çünkü orada kazanın olma nedeni geriden mevrut sürücünün kazayı önceden bilememesiydi. Projemizdeki ekran sebebiyle kazayı geriden gelen sürücülere bildiriyor ve bu sayede bile o çoban gittikçe kaymakamlık olduğunu biliyor, tedarik alıyor. Esasen bizim bir tane amacımız avlu kurtarmak. Projemizin birinci olduğunu orada öğrendik kim ‘Kodboy’ takımı anons edildiğinde heyecanla sahneye çıkıp ödülümüzü aldık. Haddinden Fazla mutluyduk ve bu mutluluğumuzu bile bütün Sivereklilerle paylaştık. Önümüzdeki günlerde projeyi geliştirmeyi düşünüyoruz. Tabi bu kısımda az buçuk henüz nazik anten yapmamız gerekiyor, bunun konusunda yoğunlaşmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde ise TEKNOFEST’in farklı dallarına müracaat yapmayı planlıyoruz.”

Projenin tasarımcı öğrencilerinden Sena Zelal Demir ise yaptıkları araştırmada, otoyollarda gerçekleşen kazaların yüzdelik 65’inin ölümle sonuçlandığını ve bunların beyninde ilçe yerinin konumunun yekpare saptanamamasından kaynaklı erken engelleme sıkıntısının da saha aldığını söyledi.

Bu sorunun çözülmesi amacıyla yaptıkları çalışmanın TEKNOFEST’te birincilik almasının gelgel verici olduğunu anlatan Çıpa, şöyle bitmeme etti:

“Biz da bu soruna hal hatırlamak amacıyla şahsen kendi ürettiğimiz sensörleri bariyerlerin arkasına yerleştirdik. Bu anten yardımıyla kazanın parçalanmamış kendisine nerede ve hangi şiddette gerçekleştiğini esenlik ekiplerine ve lüzumlu birimlere müdrike olarak bilgi gönderebiliyoruz. Böylece aradaki bildirişim ve gidiş tayin kabil aşamaları ortadan kaldırdığımız için süreci hızlandırmış oluyoruz. Hakeza yarayışlı aynı projeyle binlerce takımın arasından bir numara seçilmek bizi oldukça bahtiyar etti ve bununla hava duyduk. Kesinlikle bu şekilde bırakmayı düşünmüyoruz. Mukteza birimlere her nev sunumu yapıp olabildiğince hayata etmek için çabalama sarfiyat edeceğiz.”

Projenin yerel imkanlarla tasarlandığını tamlayan proje tasarımcısı öğrencilerinden Mehmet Enes Akçiçek üstelik amaçlarının kayırıcı hayatını seçkin şeyin üzerinde tutmak olduğunu söyledi.

Yaptıkları projeyi elan de geliştirme arzusunda olduklarını tamlayan Akçiçek, “Projemizin amacı otoyollarda gerçekleşen kazaları zaman kaybetmeden çabucak tayin edebilmek. Projemizin maliyet durumuna değinecek olursak ‘herif hayatından değerli mi?’ diyerek aynı umum kurabilirim amma öncelikle çokça ilçe olup bile bâtın ve ekstrem kaza olan yerlerden başlayıp bu projeyi oldukça genişletmeyi planlıyoruz. Birinci olduğumuz amacıyla haddinden fazla mutluyuz, bu birinciliği Siverek’imize getirmenin gururunu yaşıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.



Share: