Ahali yapımı ‘Tavşanlı kilitleri’ rabıta görüyor

El yapımı ‘Tavşanlı kilitleri’ deste görüyor

KÜTAHYA Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde, 1900’lü yılların başında üretimine başlanan ve günümüzde üstelik bibi yaşatılan ‘Tavşanlı kilitleri’ bandaj görüyor.

Tavşanlı’nın tek eski halk yapımı kilit ustası Usta Sayın ve oğulları Mehmet ile Mehabetli Sayın, Osmanlı’dan kalma kilitçilik işini bitmeme ettiriyor. Kilitlerin ergonomik olduğu kadar, zahmetli ve uzun uğraşlar sonucu meydana geldiğini tamlayan oğullardan Mehabetli Sayın, ” Kilitlerimiz ismi Tavşanlı ilçemizin adını alarak Tavşanlı Kilidi kendisine geçiyor. Kilitleri ısmarlama konusunda yapıyoruz. İşyeri mazimiz bire bir asırdan fazladır. Bizler ağabeyimle alay malay dördüncü nesiliz. El yapımı ve harf özelliği olan kilitler birçok parçanın biraraya gelmesi ile oluşuyor. Tavşanlı’dahi üretilen bu el emeği kilitler aile, avlu kapılarında, dolaplarda, abdesthane kapılarında, ambarlarda kullanılıyor. Yüzdelik beniz umum yapımı kilitlerimiz. Eski ve tarihi özellikteki evlerde daha çok kullanılmasına karşın günümüz demir ve ahşap kapılarında dahi kullanılmaktadır” dedi.

12 zümre el yapımı kilit olduğunu en büyüğünün Osmanlı kilidi olduğunu belirten Yüce Sayın, “Şifreli kilitleri sahibi birlikte kavisli çevirdiğinde açamaz. Ters yer ve anahtarı çıkarıp tekrar takarak ayrımlı bire bir yöntem ile kilitlerimiz açılıyor. O şifre özelliğini bile kilitleri düzlük müşterilerimize söylüyoruz” diyerek kilitçilik mesleğine deste olmadığını ve kendilerinin belki üstelik sonuç kilitçi olduğunu ve anahtarcılık üstüne icraat yaptıklarını vurguladı.

Share: