-5 bin almanak tarihin izlerini taşıyor, Tokat turizmine kazandırılacak
Tokat Valisi Numan Hatipoğlu ve Belediye Reisi Eyüp Eroğlu Helenistik dönemin ibadethane merkezi olarak aşina Komana Antika Kenti’nde hafriyat çalışmalarını durumunda inceledi. Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, “Tokat turizmine ve tarihine yardım sağlayacaktır” dedi
TOKAT – Tokat Valisi Numan Hatipoğlu ve Şehremini Eyüp Eroğlu Helenistik dönemin ibadethane merkezi namına aşina Komana Antika Kenti’nde kazı çalışmalarını durumunda inceledi.
Tokat Niksar kişmiri yolu Yeşilırmak nehri birlikte bulunan 5 bin yıllık tarihe çırağ tutak kazı çalışmalarını durumunda inceleyen Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, kazı sürecinden iri tıpkı galeyan duyduğunu söyledi. Orta Doğu Beceri Üniversitesi Mimari Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anne Malumat Dalı Akademisyen ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas Tokat Valisi Numan Hatipoğlu ve Şehremini Eyüp Eroğlu’na hafriyat çalışmaları karşı bilgiler verdi.
“Tokat’ın tarihi açısından şişman aynı önem taşıyan kazıya şahitlik etmiş oluyoruz”
Komana kazılarının acul bire bir şekilde devam ettiğini tabir eden Ilbay Hatipoğlu, “Seçkin sabık çağ yıpranmamış buluntular ortaya çıkıyor ve kasırga içerisindeyiz. Kısaca 5 bin almanak ayrımsız tarihin izlerini haiz bölgede Tokat’ın tarihi açısından nazik bir ehemmiyet taşıyan kazıya şahitlik etmiş oluyoruz. Komana Kenti’nin tamamen kamu varlığıyla ortaya çıkması gene bu bölgede bulunun Gümenek Millet Bahçesi ile alay malay aynı bütün halinde Tokat turizmine ve tarihine da yardım sağlayacaktır. Önümüzdeki süreç içerisinde burayla ilişik Sayın Uray Başkanımızla alay malay bazen planlamalar içerisinde bulunacağız. Hem kazı alanının gezilebilir kuzuluk getirilmesi hem ortaya sâdır eserlerin orada tekrar kısmı namına teşhir edilmesi bizim bölge turizmimize ve nahiye insanımıza muhteşem hizmetlerimizden birisi olacak” dedi.
“3. yüzyılda Komana’daki toplumsal, ekonomik ve askeri yapının anlaşılmasında şişman ulama sağlayacaktır”
Hafriyat Heyeti Başkanı Prof. Dr. Itır Erciyas, Komana Antik Kenti’nde Roma dönemine dair koskocaman verilere ulaşıldığını söyledi. Bu sene devam eden hafriyat çalışmalarında sokak dokusu ve konutlar, iri bazilika planlı büyük tıpkı yapı, askere ilişik olduğu düşünülen cuşuhuruş geçirmiş bire bir lüp ortaya çıkarıldığını kaydeden Prof. Dr. Erciyas, “Yangın geçirmiş evden elde edilen veriler 3. yüzyılda Komana’daki toplumsal, konuşu ve askeri yapının anlaşılmasında şişman ulama sağlayacaktır.” diye niteleyerek konuştu.